Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ: ΤΟ ΝΗΣΙ

Γράφει η Καλλιόπη Δραγάτη (Γ1)

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, διάβασα το βιβλίο ‘Το Νησί’ της Virginia Hislop που είχε κυκλοφορήσει το 2007 από τις εκδόσεις Διόπτρα. Από την αρχή με εντυπωσίασε και όσο περισσότερο διάβαζα τόσο δεν ήθελα να το αφήσω από τα χέρια μου. Άλλωστε οι διακρίσεις που έχει λάβει και το πλήθος των επανεκδόσεων του δεν έχουν έρθει τυχαία. Στη συγγραφέα  απονεμήθηκε το βρετανικό βραβείο του Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα για το 2007. Το Νησί, κυριάρχησε για 24 βδομάδες στο Βρετανικό τοπ 10 και οι πωλήσεις του ξεπέρασαν ήδη τα 850.000 αντίτυπα. Τα δικαιώματα του βιβλίου πουλήθηκαν σε 17 χώρες! Η συγγραφέας με έναν μαγικό τρόπο καταφέρνει να ταξιδεύει τον αναγνώστη τόσο στο χώρο όσο και στο χρόνο και να ζήσει με τους ήρωες τις συνταρακτικές στιγμές τους με συγκινησιακή φόρτιση είτε ευχάριστη, είτε δυσάρεστη. Υπάρχουν πολλές στιγμές που ο αναγνώστης νιώθει στενόχωρα αλλά πώς να μην συμβεί αφού το θέμα είναι η Σπιναλόγκα και οι άνθρωποι που έζησαν εκεί απομονωμένοι, μακριά από τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Φέτος, βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο παίζεται η τηλεοπτική σειρά ‘Το Νησί’ στο Mega με πολύ δράση, συγκίνηση, ανατροπές, έρωτες, μυστήριο και με ένα μήνυμα ότι η αγάπη έχει τη δύναμη να νικήσει τον θάνατο, την προκατάληψη και τον φόβο.
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρω την περιγραφή:

Ο πόλεμος, η αγάπη, η τραγωδία και η δύναμη ψυχής συνθέτουν τους ήρωες και πρωταγωνιστές αυτού του βιβλίου. Η Αλέξις λαχταρά να μάθει για το παρελθόν της μητέρας της, Σοφίας, που εκείνη τόσα χρόνια έκρυβε. Ξέρει μόνο ότι η μητέρα της μεγάλωσε σ’ ένα μικρό χωριό της Κρήτης προτού φύγει οριστικά για το Λονδίνο. Όταν αποφασίζει να επισκεφθεί την Κρήτη, η Σοφία της δίνει ένα γράμμα για μια παλιά της φίλη και της υπόσχεται πως απ’ αυτήν θα μάθει την αλήθεια. Έκπληκτη, η Αλέξις, ανακαλύπτει πως η ζωή της οικογένειάς της συνδέεται άμεσα με το μικρό και εγκαταλειμμένο νησί της Σπιναλόγκας –την πρώην αποικία των λεπρών. Μαθαίνει την ιστορία της γιαγιάς της και της μητέρας της, όπως και τη διάλυση της οικογένειάς της από την τραγωδία, τον πόλεμο και τα πάθη...