Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Πολιτιστικό Πρόγραμμα - Σχ. Έτος 2012-13 : Παραδοσιακές φορεσιές της Πάρου


                                             Γράφουν οι καθηγήτριες Ε. Κοκκίνου και Σ. Κούρτη

Κόρη της Πάρου, Χαλκογραφία
επιχρωματισμένη, Παρίσι 1662

Η εικόνα περιέχεται στο βιβλίο Πάρος-
Αντίπαρος Με τα μάτια των χαρτογράφων
και περιηγητών (15ος-19ος αιώνας)
της Κυριακής Ραγκούση-Κοντογιώργου
Στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος με τίτλο «Παραδοσιακές φορεσιές της Πάρου» και εφορμώμενοι από το μάθημα της Ιστορίας Γ’ Γυμνασίου (και συγκεκριμένα της τοπικής ιστορίας) οι μαθητές του Γ1 που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ανέλαβαν να ερευνήσουν τις παραδοσιακές φορεσιές της Πάρου κατά τα νεότερα χρόνια (15ος-20ος αιώνας).
Οι καθηγήτριες που συντόνισαν και βοήθησαν τους μαθητές να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα ήταν η Ευαγγελία Κοκκίνου και η Στέλλα Κούρτη.
Ευχαριστούμε θερμά τον κο Αλέξανδρο Κοντογιώργο για την ξενάγηση των μαθητών, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, στο Ιστορικό Μουσείο «ΑΝΘΕΜΙΟΝ» και για τις απαντήσεις στις ατελείωτες ερωτήσεις μας. 
Επίσης θέλουμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας προς την κα Κυριακή Ραγκούση-Κοντογιώργου για την βοήθειά της στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος,  για τις ιστορικές πληροφορίες και το φωτογραφικό υλικό που έχει συμπεριλάβει στα βιβλία της για την Πάρο.
Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την θερμή υποδοχή και φιλοξενία των μαθητών μας στη Λαογραφική Συλλογή Νάουσας Πάρου από την κα Υπαπαντή Ρούσσου, την ξενάγηση στο χώρο της Συλλογής και την βοήθειά της στο ντύσιμο μαθητών μας με τις παραδοσιακές φορεσιές της Πάρου (αντίγραφα του 16ου αιώνα).   


.
Κατά την παρουσίαση των φετινών προγραμμάτων παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων και τα εξής :