Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Έκθεση κατασκευών τεχνολογίας 2013

                                     γράφει ο καθηγητής τεχνολογίας Γιάννης Δρόσος

Μια ακόμη Σχολική Χρονιά έφτασε στο τέλος της. Όπως έχει καθιερωθεί εδώ και πολλά χρόνια, πραγματοποιήθηκε και φέτος στο σχολείο μας, την Παρασκευή 24 Μαΐου η «Έκθεση Τεχνολογίας»   με έργα των μαθητών της Α’ και Β’ Τάξης.
Πλήθος επισκεπτών θαύμασαν και εντυπωσιάστηκαν από τις εργασίες των μαθητών τη φαντασία τους, τη δημιουργικότητά τους την κατασκευαστική τους ικανότητα, αλλά και την ικανότητά τους  να εργάζονται ομαδικά.
Οι εκπαιδευτικοί του μαθήματος εύχονται στους μαθητές τους, όπως εργάστηκαν αποτελεσματικά και πέτυχαν τους στόχους τους,  έτσι να επιτύχουν και τους στόχους  που θα θέσουν στη ζωή τους.

                                                       Καλό Καλοκαίρι!!!
    

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Προβλήματα όρασης


                                                    του εκπαιδευτικού ειδικής αγωγής Δημήτρη Μπακοθανάση


Ο φόβος της τύφλωσης είναι ο μεγαλύτερος φόβος του ανθρώπου μετά το φόβο του θανάτου. Η εξέλιξη του ανθρώπινου εγκεφάλου έγινε με αύξηση του οπτικού φλοιού σε βάρος των άλλων τμημάτων του εγκεφάλου, έτσι ώστε σήμερα 50 - 60% του συνόλου των πληροφοριών μας για το περιβάλλον, τη διαβίωση μας, αλλά ακόμη και την ψυχαγωγία μας, προσλαμβάνονται από τους οφθαλμούς μας. Συνεπώς, είναι εύκολο να καταλάβουμε την αγωνία και την απογοήτευση των τυφλών συνανθρώπων μας.


Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

English Projects


                                                                                  Γράφει η καθηγήτρια Αγγελική Καραβά


B΄ Class students were asked to make a small poster of a fact-file of a famous person in history based on a protoype in their book. These posters were displayed in their classrooms. The purpose of the project was to make students look up information from different sources – Internet, magazines, encyclopedias, etc. - and transfer it in English.
This is their work.

Ζητήθηκε από τους μαθητές της Β΄ τάξης να φτιάξουν μια αφίσα  ενός προσώπου της ιστορίας, που τους ενέπνευσε,  βασισμένο σε πρωτότυπο από το βιβλίο τους. Ο σκοπός της εργασίας τους ήταν να ψάξουν για πληροφορίες σε διαφορετικές πηγές  -Διαδίκτυο, περιοδικά, εγκυκλοπαίδεια, κτλ. – και να τα μεταφέρουν στα Αγγλικά.Αυτή είναι η εργασία τους.


Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Πολιτιστικό Πρόγραμμα - Σχ. Έτος 2012-13 : Παραδοσιακές φορεσιές της Πάρου


                                             Γράφουν οι καθηγήτριες Ε. Κοκκίνου και Σ. Κούρτη

Κόρη της Πάρου, Χαλκογραφία
επιχρωματισμένη, Παρίσι 1662

Η εικόνα περιέχεται στο βιβλίο Πάρος-
Αντίπαρος Με τα μάτια των χαρτογράφων
και περιηγητών (15ος-19ος αιώνας)
της Κυριακής Ραγκούση-Κοντογιώργου
Στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος με τίτλο «Παραδοσιακές φορεσιές της Πάρου» και εφορμώμενοι από το μάθημα της Ιστορίας Γ’ Γυμνασίου (και συγκεκριμένα της τοπικής ιστορίας) οι μαθητές του Γ1 που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ανέλαβαν να ερευνήσουν τις παραδοσιακές φορεσιές της Πάρου κατά τα νεότερα χρόνια (15ος-20ος αιώνας).
Οι καθηγήτριες που συντόνισαν και βοήθησαν τους μαθητές να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα ήταν η Ευαγγελία Κοκκίνου και η Στέλλα Κούρτη.
Ευχαριστούμε θερμά τον κο Αλέξανδρο Κοντογιώργο για την ξενάγηση των μαθητών, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, στο Ιστορικό Μουσείο «ΑΝΘΕΜΙΟΝ» και για τις απαντήσεις στις ατελείωτες ερωτήσεις μας. 
Επίσης θέλουμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας προς την κα Κυριακή Ραγκούση-Κοντογιώργου για την βοήθειά της στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος,  για τις ιστορικές πληροφορίες και το φωτογραφικό υλικό που έχει συμπεριλάβει στα βιβλία της για την Πάρο.
Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την θερμή υποδοχή και φιλοξενία των μαθητών μας στη Λαογραφική Συλλογή Νάουσας Πάρου από την κα Υπαπαντή Ρούσσου, την ξενάγηση στο χώρο της Συλλογής και την βοήθειά της στο ντύσιμο μαθητών μας με τις παραδοσιακές φορεσιές της Πάρου (αντίγραφα του 16ου αιώνα).   


.
Κατά την παρουσίαση των φετινών προγραμμάτων παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων και τα εξής :





Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Θεατρική παράσταση - Απρίλιος 2013


Το σχολείο μας φέτος ανέβασε τη θεατρική παράσταση :  Η «Πινακοθήκη των ηλιθίων».


Η «Πινακοθήκη των ηλιθίων» είναι μια κωμωδία σε τρεις πράξεις του Νίκου Τσιφόρου.

Περιγράφει το πείραμα που αποφασίζει να κάνει ο Ιωσίας Τέριγκτον, ένας άνθρωπος με πλούτο και φαντασία, για να αποκαλύψει τη δύναμη της ανθρώπινης ηλιθιότητας για να αποδείξει ότι τα πάντα κατευθύνονται από το συμφέρον.