Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Επίσκεψη στην έκθεση "Η Πάρος μέσα από την ρώσικη χαρτογραφία 1770-1774"

                                                                                      γράφουν οι φιλόλογοι Σ. Κούρτη και Γ. Μπιζά
Άποψη της μόνιμης ιστορικής  έκθεσης  στον εκθεσιακό χώρο
του Πάρκου Πάρου, στα κελιά των μοναχών του μοναστηριού
του Άϊ-Γιάννη Δέτη.
Στο πλαίσιο του μαθήματος της τοπικής Ιστορίας οι μαθητές των Γ3,Γ4 και Γ5 τμημάτων του σχολείου μας  επισκέφθηκαν το Μουσείο του Πάρκου της Νάουσας, όπου φιλοξενείται  Έκθεση με τους ρωσικούς χάρτες για την Πάρο, που εκπονήθηκαν την εποχή των ορλωφικών  και εκτίθενται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. 


Οι χάρτες σχεδιάστηκαν από αξιωματούχους του ρωσικού ναυτικού, στη διάρκεια της πενταετούς κυριαρχίας της Ρωσίας στο Αιγαίο (1770-1774) και από την ευρεία χαρτογραφική δραστηριότητά τους στον ελληνικό χώρο έχουν σωθεί 50 χειρόγραφοι ναυτικοί χάρτες που φυλάσσονται στο Κρατικό Ιστορικό Μουσείο Μόσχας.
Η έκθεση παρουσιάζει μία άγνωστη αλλά σημαντική ιστορική στιγμή και αφορά στον ρόλο που διαδραμάτισε η Πάρος την εποχή των Ορλωφικών.  
Μεταξύ  1770 έως  1774 ο κόλπος της Νάουσας  λειτούργησε ως ναυτική βάση των Ρώσων.  Στον όρμο του Άϊ Γιάννη Δέτη ελλιμενίστηκαν εκατοντάδες ρωσικά πλοία και στην περιοχή της Νάουσας εγκαταστάθηκαν πλέον των 10.000, πληρώματα στρατός και αξιωματικοί. Πρόκειται για την εποχή της εξέγερσης των Ελλήνων ενάντια στον Οθωμανικό ζυγό. Η περιοχή της Νάουσας στην Πάρο επιλέχθηκε ως ναύσταθμος του ρωσικού στόλου µετά την καταστροφή του οθωµανικού στόλου στο Τσεσµέ  της Τουρκίας.
Ακολουθούν φωτογραφίες από την επίσκεψη των μαθητών.