Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Ενημέρωση μαθητών της Γ' Γυμνασίου για το AIDS

Την Τετάρτη 11/3/2015 επισκέφθηκαν το σχολείο μας οι ψυχολόγοι Κ. Κουρέα και Χ. Χρυσομάλλης από το ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) και ενημέρωσαν μαθητές της Γ' Γυμνασίου για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα με έμφαση στο AIDS.

Στην ενημέρωση αναφέρθηκαν οι τρόποι πρόληψης και μετάδοσης του ιού HIV καθώς και οι επιπτώσεις του ιού στο ανθρώπινο σώμα.

Η ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι : http://www.keelpno.gr

Η τηλεφωνική γραμμή του ΚΕΕΛΠΝΟ για το AIDS  είναι 210 7222222 (ώρες 9:00-19:00)

Η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή του ΚΕΕΛΠΝΟ για όλα τα νοσήματα είναι 210 5212054.



Το HIV/AIDS έχει πλέον γίνει σε πολλές περιοχές του κόσμου μια χρόνια ασθένεια παρά μια οξεία θανατηφόρος νόσοςΧωρίς θεραπεία ο μέσος όρος επιβίωσης μετά τη λοίμωξη με HIV εκτιμάται από 9 έως 11 έτη, ανάλογα με τον τύπο του ιού.Μετά τη διάγνωση του AIDS, αν δεν χορηγηθεί αγωγή η επιβίωση κυμαίνεται από 6 έως 19 μήνες.





Ακολουθούν μερικές πληροφορίες για το AIDS από την ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ο HIV (Human Immunodeficiency Virus – Ιός Ανοσοανεπάρκειας του Ανθρώπου) είναι ο ιός που προκαλεί το Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (Acquired Immune Deficiency Syndrome – AIDS). Δρα καταστρέφοντας κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα CD4+ T λεμφοκύτταρα, τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις και άλλα νοσήματα. 

Μπορεί να μεταδοθεί μέσω της χωρίς προφυλακτικό σεξουαλικής επαφής (πρωκτική, κολπική, στοματική) ή μέσω της από κοινού χρήσης αιχμηρών αντικειμένων (ξυραφάκια, βελόνες, σύριγγες) με HIV οροθετικό άτομο και από μία HIV οροθετική μητέρα στο νεογνό κατά τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού και του θηλασμού. 
Ο ιός δεν μεταδίδεται μέσω της καθημερινής κοινωνικής επαφής (χειραψία, αγκαλιά, φιλί στο μάγουλο), των κουνουπιών ή άλλων εντόμων, της από κοινού χρήσης οικιακών σκευών, του σάλιου, των δακρύων, του ιδρώτα, του αέρα ή του νερού.

Ο όρος AIDS αναφέρεται στο τελευταίο στάδιο της HIV λοίμωξης, κατά το οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα έχει αποδυναμωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε το HIV οροθετικό άτομο είναι επιρρεπές σε διάφορα νοσήματα και συγκεκριμένους τύπους καρκίνου.  


Η ακόλουθη ιστοσελίδα έχει δημιουργηθεί από μαθητές για μαθητές (με την επίβλεψη του ΚΕΕΛΠΝΟ) και περιέχει πληροφορίες για το AIDS σε απλή γλώσσα: