Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Β' Γυμνασίου - Επίσκεψη σε θερμοκήπιο υδροπονικής καλλιέργειας

                                                                    γράφει η Ε. Κοκκίνου

Στα πλαίσια των βιωματικών δράσεων που εκπονούνται το τρέχον σχολικό έτος, το τμήμα Β2 επισκέφθηκε το Κτήμα Λαζανάκη στην περιοχή Μάρμαρα της Πάρου.
Στο συγκεκριμένο κτήμα λειτουργεί μονάδα υδροπονικής καλλιέργειας που ιδρύθηκε πριν 6 χρόνια από τον κο Χρήστο Λαζανάκη.




Ευχαριστούμε θερμά τον κο Χ. Λαζανάκη για την ξενάγηση των μαθητών μας στο χώρο του θερμοκηπίου καθώς και για τα δώρα του στο τέλος της επίσκεψης.


Υδροπονία είναι η καλλιέργεια φυτών σ' ένα περιβάλλον θερμοκηπίου απουσία χώματος. Οι ρίζες των φυτών βρίσκονται σε ένα αδρανές υλικό όπως η ελαφρόπετρα ή ο περλίτης και στις ρίζες των φυτών ψεκάζονται μέσω ειδικών σωλήνων τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που είναι διαλυμένα σε νερό.

Το αδρανές υλικό (ελαφρόπετρα) με τους σωλήνες που περνάει
το νερό και δίνει τα θρεπτικά στοιχεία στα φυτά.

Πριν περάσουμε την πόρτα του θερμοκηπίου
απολυμάναμε τα παπούτσια μας,
βουτώντας τα σ' ένα ειδικό υγρό
για να μη μεταφέρουμε κάποιο μικρόβιο

Τα φυτά μεγαλώνουν σε περιβάλλον όπου επικρατούν ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας

Τα τμήματα του θερμοκηπίου που στεγάζει την υδροπονική καλλιέργεια απολυμαίνονται τακτικά με διάφορες ουσίες για να αποφύγουν τα μικρόβια και τους μύκητες. 

Οι μύκητες είναι μικροοργανισμοί που δεν είναι ορατοί με το μάτι και επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη των φυτών. 


Ως μέθοδος καλλιέργειας έχει μεγαλύτερη απόδοση, από τις συμβατικές καλλιέργειες, και  καλύτερη ποιότητα λαχανικών αφού το περιβάλλον είναι ελεγχόμενο. 
Το εσωτερικό του θερμοκηπίου της υδροπονικής
καλλιέργειας έτοιμο για φύτευση

Επίσης χρησιμοποιεί ως και 90% λιγότερο νερό από τη συμβατική καλλιέργεια. Η τεράστια αυτή οικονομία στο νερό την κάνει πιο οικονομική από την καλλιέργεια σε χώμα.

Στην υδροπονία η ποιότητα του νερού της καλλιέργειας ελέγχεται συνεχώς. Στο νερό προστίθενται δηλαδή σ' αυτό τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία ανάλογα με το φυτό. 
Η καλλιέργεια χρησιμοποιεί νερό το οποίο περνάει συνεχώς από φίλτρα (μεμβράνες) και αφαλατώνεται δηλαδή αφαιρούνται όλα τα άλατα που θα μπορούσαν να βουλώσουν τα σωληνάκια που μεταφέρουν την υδάτινη τροφή στα φυτά. Ότι περισσεύει από το νερό αυτό, αφού "ποτίσει" τα φυτά, συλλέγεται, καθαρίζεται και χρησιμοποιείται ξανά αφού εμπλουτιστεί με τα κατάλληλα συστατικά.
Στην εικόνα φαίνονται τα μηχανήματα αφαλάτωσης και οι δεξαμενές με τα θρεπτικά στοιχεία που διοχετεύονται στα φυτά μέσω των σωληνώσεων

Καλλιέργεια μωβ λόλας και σαλάτας
Επιπλέον, τα φυτά μπορούν να "φυτεύονται" σε πολύ κοντινότερη απόσταση το ένα από το άλλο.

Ένα σύστημα της υδροπονίας (θερμοκήπιο, φίλτρα, αγωγοί νερού και συστήματα ψύξης ή/και θέρμανσης) μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε οριζόντια έκταση, όσο άγονη και πετρώδης και αν είναι αυτή. 

Τα φυτά όταν αρχίζουν να μεγαλώνουν στηρίζονται με νήματα που υπάρχουν σε οριζόντιες δοκούς πάνω από τα φυτά στο εσωτερικό του θερμοκηπίου σε ύψος 3 ως 4 μέτρα από τη βάση του.

Ο κος Λαζανάκης μας ξεναγεί στο θερμοκήπιο.
Διακρίνεται η καλλιέργεια μαρουλιού που είναι έτοιμο για κοπή 


Στο κτήμα Λαζανάκη καλλιεργούνται σήμερα ντομάτες, αγγούρια, μαρούλια, λόλες, σαλάτες και μελλοντικά θα ξεκινήσει η καλλιέργεια φράουλας. Η παραγωγή του θερμοκηπίου τροφοδοτεί την αγορά της Πάρου αλλά γίνεται και προώθηση των προϊόντων σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Η ενέργεια που είναι απαραίτητη στις εγκαταστάσεις παράγεται από φωτοβολταϊκά στοιχεία που είναι τοποθετημένα σε διάφορα σημεία του κτήματος. Τις ημέρες που δεν υπάρχει ηλιοφάνεια υπάρχει γεννήτρια ηλεκτρικής ενέργειας που συμπληρώνει το απαιτούμενο φορτίο.
Εικόνα ενός βομβίνου
την στιγμή της επικονίασης
Ο κος Λαζανάκης μας ενημέρωσε ότι κάθε φυτό έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες στην καλλιέργειά του. 
Τα μαρούλια και τα αγγούρια δεν χρειάζονται γονιμοποίηση. 
Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τις ντομάτες. Το άνθος της ντομάτας πρέπει να γονιμοποιηθεί για να παραχθεί καρπός. Τα έντομα που κυκλοφορούν στα γύρω χωράφια δεν μπαίνουν στο κτίριο της καλλιέργειας. 
Υπάρχουν ειδικά έντομα που λέγονται βομβίνοι (μοιάζουν με τις μέλισσες) και αυτά βοηθούν στην  επικονίαση των φυτών. Τα έντομα αυτά εισάγονται από το εξωτερικό. 


Το θερμοκήπιο έχει μονάδες θέρμανσης (για το χειμώνα) και ψύξης (για το καλοκαίρι) για να πετύχουν τις ιδανικές συνθήκες 
θερμοκρασίας και υγρασίας.
Στην εικόνα φαίνονται ανεμιστήρες που βγάζουν έξω από το θερμοκήπιο το θερμό αέρα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. 

Άποψη από το φυτώριο του κτήματος. Εδώ γίνεται φύτευση των σπόρων και αφού μεγαλώσουν στη συνέχεια μεταφυτεύονται στο περιβάλλον υδροπονικής καλλιέργειας

Συσκευασία μαρουλιού

Μια συνέντευξη που έχει δώσει ο κος Χ. Λαζανάκης στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ μπορείτε να διαβάσετε πατώντας εδώ