Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Εορτή της 28ης Οκτωβρίου στο σχολείο μας

Στο Γυμνάσιο Πάρου φέτος κάθε τμήμα του σχολείου μας έκανε τη δική του γιορτή για την 28η Οκτωβρίου. Η θεματολογία των επιμέρους γιορτών ήταν : οι συνθήκες έναρξης του β' παγκοσμίου πολέμου, η παραμονή των Γερμανών κατακτητών στην Ελλάδα, η μεταφορά ελλήνων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία, οι συνθήκες διαβίωσης στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, η Πάρος κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο κ.α.


Ανάμεσα στα θέματα της γιορτής ήταν : 

  • Το χρονολόγιο των γεγονότων από το 1940 έως το 1944 πριν και κατά τη διάρκεια εμπλοκής της Ελλάδας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο 


  •  η Ναυτική Βάση Αντιπάρου και ο ρόλος που διαδραμάτησε κατά την περίοδο 1941-42.
Στο βίντεο που ακολουθεί αναφέρεται το χρονικό δημιουργίας της βάσης, ο τρόπος λειτουργίας του, καθώς και η ανακάλυψή του από τους Ιταλούς και η σύλληψη των ντόπιων κατοίκων και των Αγγλων στρατιωτών που φιλοξενούσαν.



Περισσότερες πληροφορίες για τη Ναυτική Βάση της Αντιπάρου μπορείτε να δείτε σε παλαιότερη εργασία του σχολείου μας το σχ. έτος 2011-12 στο url :    http://gymnasioparou.blogspot.gr/2012/05/blog-post.html#more


  • Ο Παριανός ήρωας Νικόλας Στέλλας που συνελήφθη από τους Γερμανούς στην περιοχή των Μαρμάρων το Μάϊο του 1944. Βασανίστηκε για να ομολογήσει τους υπαίτιους της επίθεσης εναντίον του και αφού οι Γερμανοί δεν κατάφεραν να του αποσπάσουν την ομολογία που ήθελαν τον απαγχόνισαν. 
  • Περισσότερες πληροφορίες για το Ν. Στέλλα σε παλαιότερη εργασία του σχολείου μας στο σύνδεσμο http://gymnasioparou.blogspot.gr/2012/05/blog-post.html#more
_______________________________________________________________________________

                                                                                                                   γράφει η Ε. Αρκουλή
Με αφορμή το κείμενο «Οι πιτσιρίκοι» του Δημήτρη Ψαθά,  μαθητές  του Α1 δημιούργησαν τις  παρουσιάσεις που ακολουθούν με συλλογές από γελοιογραφίες που είχαν ως θέμα το έπος του 1940.




______________________________________________________________________

                                                   γράφει η Αγγ. Μαρκαντώνη

Το τμήμα Γ4 ανέλαβε να βρει πληροφορίες για τη Μάχη της Κρήτης

Η Μάχη της Κρήτης


Μάχη της Κρήτης ονομάζεται η επιχείρηση κατάληψης της Κρήτης από τους Γερμανούς κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, και συγκεκριμένα από το πρωί της 2οης Μαίου 1941, όταν ξεκίνησε η αεροπορική έφοδος των Γερμανών (Επιχείρηση Ερμής) εναντίον του νησιού, ως την 1η Ιουνίου. Με την επιχείρηση αυτή οι Γερμανοί κατάφεραν να καταλάβουν το νησί από τις αγγλοελληνικές συμμαχικές δυνάμεις, ωστόσο αυτή τους η επιτυχία κόστισε τόσο πολύ ώστε να μην επιχειρήσουν ξανά άλλη αεροπορική έφοδο της ίδιας κλίμακας κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Σήμερα η Μάχη της Κρήτης θεωρείται η πρώτη μεγάλη αεραποβατική επιχείρηση και παραμένει μοναδική στο ότι ο κύριος αντικειμενικός σκοπός κατελήφθη εξ' ολοκλήρου από αέρος. Η μάχη θεωρείται επίσης πολύ σημαντική για τους Κρητικούς λόγω της αναπάντεχης σθεναρής αντίστασης που κατέλαβαν ενάντια στους αριθμητικά ανώτερους Γερμανούς και το μεγάλο  τίμημα που η επίθεση και η επακόλουθη κατοχή είχαν στον πληθυσμό του νησιού.
                                                  Εμμανουέλλα Ξανθοπούλου