Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Πανελλήνια Ημέρα Φυσικής Αγωγής - 5 Οκτωβρίου 2015

Την Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015 στο σχολείο μας έγιναν δραστηριότητες σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στην αρχή έγινε μια τελετή στην αυλή του σχολείου μας και στη συνέχεια όλοι μαζί πήγαμε στο γήπεδο της Παροικιάς όπου συμμετείχαμε σε αθλήματα που είχαν στηθεί σ' αυτό το χώρο. 
Υπεύθυνοι καθηγητές για την τελετή ήταν οι γυμναστές μας Κ. Μπασακάρη και Δ. Λαθούρης καθώς και οι Σ. Κούρτη, Α. Βαζάκα, Μ. Μικελάτου, Σ. Χαλαβαζή.  Στο γήπεδο όλοι οι καθηγητές μας βοήθησαν και μας καθοδήγησαν στα διάφορα αθλήματα. 

Η Ολυμπιακή σημαία στο προαύλιο του σχολείου μας
Μια ομάδα μαθητών του σχολείου μας κατασκεύασε την Ολυμπιακή σημαία. H Ολυμπιακή σημαία, το σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων έχει πέντε συμπλεκόμενους μεταξύ τους κύκλους χρώματος μπλε, κίτρινου, μαύρου, πράσινου, κόκκινου σε ένα λευκό υπόβαθρο.
Κάθε κύκλος από αυτούς αντιστοιχεί και σε μια από τις πέντε κατοικήσιμες ηπείρους και αντίστοιχα:
  • Μπλε -> Ευρώπη
  • Κίτρινο -> Ασία
  • Μαύρο -> Αφρική
  • Πράσινο -> Ωκεανία
  • Κόκκινο -> Αμερική

Στη συνέχεια παρατέθηκαν τα κυριότερα σημεία των Ολυμπιακών αγώνων στην αρχαιότητα και σήμερα. 

1. - Οι αρχαίοι Ολυμπιακοί αγώνες διεξήχθησαν για  πρώτη φορά το 776 π. Χ. στον ιερό χώρο της Ολυμπίας και από τότε μέχρι το 393 μ. Χ. ,οπότε και καταργήθηκαν, τελούνταν κάθε 4 χρόνια στον ίδιο χώρο.
Οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες αναβίωσαν στην Αθήνα το 1896  χάρη στον Γάλλο βαρώνο Πιερ ντε Κουμπερταίν και τον Δημήτριο Βικέλα και από τότε τελούνται κάθε 4 χρόνια  σε διαφορετική κάθε φορά χώρα.  
Από την χορωδία μας ακούστηκε ο Ολυμπιακός Ύμνος. Είναι μια μουσική σύνθεση που συντέθηκε για τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896 από τον Σπύρο Σαμάρα, σε ποίηση του Κωστή Παλαμά.



2. –Στην αρχαιότητα συμμετείχαν μόνο άντρες αθλητές, υγιείς και αρτιμελείς από όλη την Ελλάδα.
Σήμερα συμμετέχουν αθλητές,  άντρες και γυναίκες, απ’ όλο τον κόσμο. Μάλιστα διεξάγονται και ειδικοί αγώνες, οι παραολυμπιακοί, για άτομα με ιδιαίτερες ανάγκες- ικανότητες.


3. - Βασική προϋπόθεση για την τέλεση των αρχαίων αγώνων ήταν η ιερή εκεχειρία, δηλαδή η διακοπή κατά τη διάρκεια των αγώνων οποιασδήποτε πολεμικής δράσης στην Ελλάδα.
Στη σύγχρονη εποχή,  όχι απλώς δεν διακόπτονται οι πόλεμοι κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά, αντίθετα, οι  πόλεμοι διακόπτουν τους Αγώνες. Παράδειγμα,  η διακοπή των Αγώνων κατά τη διάρκεια του πρώτου και δεύτερου  παγκοσμίου πολέμου.
Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας
4 - Στην αρχαία Ολυμπία, το πρωί της πρώτης μέρας των αγώνων γινόταν η τελετή έναρξης με κάθε  μεγαλοπρέπεια.

H τελετή έναρξης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων θεωρείται πλέον ως η μεγαλύτερη γιορτή κάθε 4 χρόνια. Κάθε πόλη που τους φιλοξενεί, μέσα από αυτή προσπαθεί να περάσει την ιστορία της στον υπόλοιπο κόσμο. Έχει πλέον καθιερωθεί η τελετή έναρξης να γίνεται μια μέρα πριν την έναρξη των αγώνων. 

5. - Σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων αποτελούσε η ιερή φλόγα που άναβε και έκαιγε συνεχώς στο βωμό της θεάς Ήρας καθ' όλη τη διάρκεια των αγώνων.  
Στη σύγχρονη εποχή, γίνεται η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία και το άναμμα του βωμού που καίει συνεχώς καθ’ όλη τη διάρκεια των αγώνων .
6. – Κατ’ αρχάς οι αθλητές  έδιναν όρκο στο Βουλευτήριο. Ο όρκος περιελάμβανε περίπου τα εξής:  
ορκίζονταν ότι  προετοιμάστηκαν τους τελευταίους 10 μήνες,  δεν θα έπρατταν κανένα παράπτωμα, δεν θα σκότωναν τον αντίπαλο, δεν θα δωροδοκούσαν τον αντίπαλο ή τον Ελλανοδίκη.
Ακολουθούσε ο όρκος των κριτών και των Ελλανοδικών για τη δίκαιη και αντικειμενική κρίση και βράβευση των νικητών.

Η τελετή έναρξης περιλαμβάνει  τον  όρκο  των αθλητών και των κριτών
"Στο όνομα όλων των αγωνιζομένων, υπόσχομαι ότι θα λάβουμε μέρος σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σεβόμενοι και ακολουθώντας τους κανόνες οι οποίοι τους διέπουν, με την δέσμευση να αθλούμαστε χωρίς απαγορευμένες μεθόδους και ουσίες μέσα στο αληθινό πνεύμα της ευγενούς άμιλλας, για τη δόξα του αθλητισμού και την τιμή των ομάδων μας"

7.-Το απόγευμα έκαναν θυσίες προς τιμήν των θεών, ενώ το σούρουπο άκουγαν ποιητές και συγγραφείς να απαγγέλλουν τα έργα τους
Σήμερα, η τελετή έναρξης περιλαμβάνει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.


8. -  Οι ολυμπιακοί αγώνες της αρχαίας εποχής διεξάγονταν σε διάστημα 5 ημερών κατά τις οποίες οι αθλητές αγωνίζονταν στα εξής αθλήματα: Αγώνες κηρύκων και σαλπιγκτών, Ακόντιο, Άλμα, Ιππικά αγωνίσματα, Παγκράτιο, Πυγμαχία,  Πένταθλο (δίσκο, ακόντιο, άλμα, δρόμο και πάλη).

Σήμερα, διαρκούν 15 μέρες , ενώ τα ολυμπιακά αγωνίσματα είναι πολύ περισσότερα:  Άρση βαρών, Βόλεϊμπολ, Μπιτς βόλεϊ,  Ενόργανη γυμναστική, Ιππασία,  Ιστιοπλοΐα, Κανόε-Καγιάκ, Κωπηλασία,  Μοντέρνο πένταθλο, Μπάντμιντον, Μπάσκετ, Μπέιζμπολ, Ξιφασκία, Πάλη, Πινγκ-πονγκ, Ποδηλασία, Ποδόσφαιρο, Πυγμαχία, Σκοποβολή, Σόφτμπολ, Στίβος, Ταεκβοντό, Τένις, Τζούντο, Τοξοβολία, Τρίαθλο, Υγρός στίβος, Χάντμπολ
Βέβαια, εκτός από τους θερινούς αγώνες γίνονται και χειμερινοί ,που περιλαμβάνουν: πατινάζ, χόκει, κέρλιγκ, σκι

Βράβευση των αθλητών στην αρχαιότητα

9.- Την 5η μέρα των αγώνων γινόταν η απονομή βραβείων των νικητών. Οι νικητές όλων των αθλημάτων στεφανώνονταν στο ναό του Δία με τον κότινο, στεφάνι αγριελιάς

Στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι ολυμπιονίκες παίρνουν μετάλλιο: χρυσό για τον πρώτο νικητή , ενώ ακούγεται  παράλληλα ο εθνικός ύμνος της χώρας του , αργυρό για τον δεύτερο και χάλκινο για τον τρίτο.

Βράβευση των αθλητών σήμερα


10. –Οι ολυμπιακοί αγώνες της αρχαίας εποχής δεν αποτελούσαν ένα απλό αθλητικό γεγονός. Οι ευγενείς αγώνες ήταν σημείο αναφοράς και συνάντησης υψηλών αξιών, όπως του «ευ αγωνίζεσθαι», της ηθικής αρετής και ανταμοιβής του αθλητή , της σύνδεσης της νίκης του αθλητή με τη νίκη της πόλης. Προήγαγαν  τη συνεργασία και την πολιτική ενότητα του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Χάρη στην εκεχειρία, όλες οι ελληνικές πόλεις μπορούσαν να στέλνουν τις επίσημες αποστολές τους, τις θεωρίες, να παρακολουθήσουν τους αγώνες. Εκεί, επίσης, διάβαζαν τα έργα τους οι διάσημοι Έλληνες φιλόσοφοι, ποιητές και ιστορικοί ενώπιον του κοινού. Αυτές οι εθνικές συναντήσεις αποτέλεσαν το μέσο για να προαχθεί η πολιτιστική συνείδηση και να ενδυναμωθεί η ελληνική ταυτότητα.

Σήμερα, δυστυχώς, οι Ολυμπιακοί αγώνες πολλές φορές  αμαυρώνονται από έκτροπα , όπως το ντόπιγκ, την  εμπορευματοποίηση,  δηλαδή τα  υπέρογκα ποσά που διαθέτουν οι διοργανώτριες  χώρες για την υλοποίηση των αγώνων, τα  διαφημιστικά αντικείμενα, τις  μασκότ, αλλά και τον πρωταθλητισμό  που συνδέεται με το ατομικό  κέρδος των αθλητών και την εκμετάλλευση της διασημότητας του νικητή από τις διάφορες διαφημιστικές και άλλες  εταιρείες και τέλος τον  ρατσισμό.  Ωστόσο,  το αρχαίο πνεύμα του ωραίου, του μεγάλου και του αληθινού έμεινε αθάνατο και αστράφτει και σήμερα  κάθε  4 χρόνια  καλώντας- όχι μόνο κάθε Έλληνα -αλλά και  κάθε λαό να γίνει προσκυνητής του .
Στο βίντεο που ακολουθεί φαίνεται μέρος των εκδηλώσεων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που έγινε στο σχολείο μας.