Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Γ' Γυμνασίου - Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός

                                              γράφει η Ε. Κοκκίνου


Στις 3 Δεκεμβρίου 2015, στα πλαίσια του μαθήματος Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός επισκέφθηκε το σχολείο μας ο Η. Αλεξόπουλος, Δ/ντής Υποκαταστήματος Τράπεζας της Πάρου.

Ο κος Αλεξόπουλος μας ενημέρωσε για το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, για τους τραπεζικούς οικονομικούς όρους που ακούμε όλοι μας καθημερινά, για τα "κόκκινα δάνεια", για τα capital controls και πως αυτοί οι όροι έχουν επηρεάσει την καθημερινή μας ζωή.

Μας μίλησε για το αντικείμενο εργασίας ενός τραπεζικού υπαλλήλου, τις σπουδές που απαιτούνται για να εργαστεί κάποιος σε μια τράπεζα, τα ωράρια εργασίας, τις αμοιβές και την εξέλιξη ενός επαγγελματία που ανήκει στον τραπεζικό κλάδο. 

Ευχαριστούμε τον κο Αλεξόπουλο για τις πληροφορίες που έδωσε στους μαθητές και για την προθυμία του να απαντήσει στις ερωτήσεις μας. 

Περισσότερα για το επάγγελμα του τραπεζικού υπαλλήλου μπορείτε να διαβάσετε στη συνέχεια.


Υπάλληλος Τράπεζας


Ο Τραπεζικός Υπάλληλος εξυπηρετεί τους πελάτες μιας τράπεζας εκτελώντας μια σειρά από χρηματοοικονομικές εργασίες. 

Συγκεκριμένα, μπορεί να ασχολείται με την υποδοχή του πελάτη και την ενημέρωσή του για τις υπηρεσίες που προσφέρει η τράπεζα, την προετοιμασία τραπεζικών εγγράφων, την καταχώριση των συναλλαγών και την ενημέρωση λογαριασμών, τον έλεγχο τίτλων στην κίνηση των λογαριασμών, την είσπραξη ή πληρωμή ποσών, την αγορά-πώληση μετοχών ή τη μελέτη στατιστικών δεδομένων.

Οι δραστηριότητές του ποικίλλουν ανάλογα με την ειδικότητά του και τη θέση που κατέχει. Αν εργάζεται :
  • στο τμήμα καταθέσεων, παρακολουθεί την κίνηση ατομικών λογαριασμών και έχει μεγάλη επαφή με το κοινό. 
  • στο τμήμα πίστης, έρχεται σε επαφή με το κοινό ή με επιχειρηματίες για τη χορήγηση δανείων. 
  • στο ταμείο, ασχολείται με την είσπραξη, πληρωμή, καταμέτρηση, φύλαξη χρηματικών ποσών
  • στο τμήμα κίνησης αξιών, αγοράζει και πωλεί αξίες (μετοχές, ομόλογα) για λογαριασμό της τράπεζας. 
  • στο τμήμα εξυπηρέτησης εντολών εμπορίου και χρηματοδότησης, εξυπηρετεί εμπόρους για τη μεταφορά χρημάτων, την είσπραξη συναλλαγματικών και την παροχή πιστώσεων για εισαγωγές εμπορευμάτων. 
  • στο τμήμα μελετών, διενεργεί μελέτες οικονομικών φαινομένων και γεγονότων
  • στο τμήμα πληροφοριών, συλλέγει πληροφορίες για την οικονομική και εμπορική δραστηριότητα των πελατών της τράπεζας
  • στο τμήμα επιθεωρητών, ασχολείται με τον έλεγχο των εργασιών των καταστημάτων, των υποκαταστημάτων και των παραρτημάτων της τράπεζας.


Εξοπλισμός και Μέσα: 

Στο πλαίσιο της εργασίας του χρησιμοποιεί εξοπλισμό γραφείου (τηλέφωνα, φαξ, αριθμομηχανές) και ηλεκτρονικούς υπολογιστές.




Απαιτούμενη Εκπαίδευση: 
  • Το απολυτήριο λυκείου είναι το ελάχιστο απαραίτητο προσόν για την κατάληψη μιας διοικητικής θέσης σε κάποια τράπεζα. 
  • Για την κάλυψη ανώτερων ιεραρχικά θέσεων απαιτείται πτυχίο οικονομικών σπουδών ή σπουδών ειδίκευσης στα τραπεζικά συστήματα ή στα χρηματοοικονομικά ή σπουδών στατιστικής-ασφαλιστικής επιστήμης ή λογιστικής αντίστοιχων τμημάτων των ΑΕΙ και των ΤΕΙ.

Πολλές τράπεζες καταρτίζουν προγράμματα επιμόρφωσης προσωπικού και διαθέτουν ειδικές τραπεζικές σχολές, όπου εκπαιδεύουν τους νεοπροσληφθέντες υπαλλήλους ή επιμορφώνουν το ήδη υπάρχον προσωπικό σε νέα τραπεζικά συστήματα ή νέο εξοπλισμό.



Απαιτούμενες Δεξιότητες: Ο Τραπεζικός Υπάλληλος, ιδιαίτερα όταν συναλλάσσεται με τον κόσμο, χρειάζεται να διαθέτει:
  • Κοινωνική δεξιότητα, προθυμία, ευγένεια και υπομονή
  • Ευσυνειδησία, εχεμύθεια
  • Εντιμότητα, συνέπεια
  • Ικανότητα εξυπηρέτησης πελατών
  • Μεθοδικότητα, τάξη και ακρίβεια
  • Υπολογιστική και μαθηματική ικανότητα
  • Ευχέρεια στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών
  • Καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας ή άλλων γλωσσών.

Επαγγελματικές Προοπτικές

Στην αγορά εργασίας υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για Τραπεζικούς Υπαλλήλους, παράλληλα, όμως, υπάρχει και μεγάλη προσφορά ειδικευμένων στελεχών από εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των επιπέδων.

Οι προαγωγές και οι μισθολογικές προσαυξήσεις των Τραπεζικών Υπαλλήλων εξαρτώνται από τα χρόνια προϋπηρεσίας τους και την πολιτική που ακολουθεί στο θέμα αυτό η τράπεζα στην οποία εργάζονται. Ο Τραπεζικός Υπάλληλος μπορεί να απασχοληθεί σε κρατικές ή ιδιωτικές τράπεζες. Για ορισμένες θέσεις οι προσλήψεις γίνονται κατόπιν διαγωνισμού, όπου οι υποψήφιοι εξετάζονται στην έκθεση, στη λογιστική, στα μαθηματικά και σε ξένη γλώσσα.

Εργασιακές Συνθήκες και Περιβάλλον

Εργάζεται κυρίως ατομικά αλλά και σε συνεργασία με άλλους συναδέλφους του, όταν είναι απαραίτητο. Ανάλογα με το τμήμα στο οποίο εργάζεται, έρχεται σε μεγαλύτερη ή μικρότερη επαφή με το κοινό. Σε ώρες και ημέρες αιχμής εργάζεται κάτω από συνθήκες πίεσης και άγχους, προκειμένου να διεκπεραιώσει κατά το δυνατόν συντομότερα τις εργασίες του.

Ο Τραπεζικός Υπάλληλος εργάζεται σε σύγχρονο περιβάλλον γραφείου. Η συνεχής χρήση Η/Υ κουράζει τα μάτια και τα χέρια. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις ασχολείται με επαναλαμβανόμενες εργασίες ρουτίνας. Το ωράριο εργασίας του είναι το τυπικό οχτάωρο, το οποίο σε περιπτώσεις φόρτου εργασίας μπορεί να παραταθεί.

Οι πληροφορίες συλλέχθηκαν από την ιστοσελίδα http://edujob.gr/node/358