Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Σχολική Εορτή για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

 H  Σχολική Εορτή μας για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 24/3/2015 στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου "Αρχίλοχος". 

Υπεύθυνοι της εκδήλωσης ήταν οι εκπαιδευτικοί : Κ. Μπασακάρη, Α. Καραβά και Σ. Κούρτη.

Στη γιορτή μας τα κείμενα αφηγήθηκαν οι μαθήτριες: Π. Καραφυλλάκη,  Κ. Μπαρμπαρή, Κ. Σκιαδά  και οι μαθητέςΚ. Νταουτλάρι, Κ. Σαρρής και Φ. Χάλκο. 

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

21 Μαρτίου - Δράσεις για τη Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων και του ρατσισμού



Οι δράσεις που έγιναν το σχολείο μας για την Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων και του ρατσισμού στην κοινωνία και την εκπαίδευση είναι:


Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

21η Μαρτίου - Διεθνής ημέρα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων

Η 21η Μαρτίου είναι η Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων και του ρατσισμού στην κοινωνία και την εκπαίδευση
Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.
Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.

Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Χημικές αντιδράσεις - Χημεία Β Γυμνασίου.
γράφει ο εκπαιδευτικός Φραγκίσκος Κεφάλας

Στο σχολικό πρόγραμμα τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την Χημεία σαν ξεχωριστό διδακτικό αντικείμενο στην Β γυμνασίου. Μετά από τις παρασκευές διαλυμάτων που σκοπό έχουν να εξοικειώσουν τους μαθητές με τους κανόνες και την χρήση κάποιων βασικών οργάνων του εργαστηρίου, ήρθε η ώρα για κάποιες  χημικές αντιδράσεις που πάντα εντυπωσιάζουν τους μαθητές.

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Εκπαιδευτική επίσκεψη στα Λατομεία Μαρμάρου στο Μαράθι

            γράφει η Ε. Αρκουλή

Τα τμήματα Γ1 και Γ2 του Γυμνασίου Πάρου με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών Αρκουλή Ελένης, Βαζάκα Αφροδίτης  και  Κοσμά Χρυσούλας, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας της Γ΄ Γυμνασίου (Νεότερη Ιστορία) και ειδικότερα της Τοπικής Ιστορίας.
Οι μαθητές, κάνοντας μια ιστορική τομή στην ιστορία της Πάρου, στάθηκαν για μια μέρα στο παρελθόν (αρχαιότητα και νεότεροι χρόνοι) επισκεπτόμενοι τα ορατά απομεινάρια του. Επισκέφτηκαν τον ευρύτερο εξωτερικό  χώρο του αρχαίου λατομείου στο Μαράθι, καθώς και την  Έκθεση Χαρτών της περιόδου των Ορλωφικών (Ρωσική Ηγεμονία στο Αιγαίο)  στη Νάουσα.

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Ενημέρωση μαθητών της Γ' Γυμνασίου για το AIDS

Την Τετάρτη 11/3/2015 επισκέφθηκαν το σχολείο μας οι ψυχολόγοι Κ. Κουρέα και Χ. Χρυσομάλλης από το ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) και ενημέρωσαν μαθητές της Γ' Γυμνασίου για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα με έμφαση στο AIDS.

Στην ενημέρωση αναφέρθηκαν οι τρόποι πρόληψης και μετάδοσης του ιού HIV καθώς και οι επιπτώσεις του ιού στο ανθρώπινο σώμα.

Η ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι : http://www.keelpno.gr

Η τηλεφωνική γραμμή του ΚΕΕΛΠΝΟ για το AIDS  είναι 210 7222222 (ώρες 9:00-19:00)

Η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή του ΚΕΕΛΠΝΟ για όλα τα νοσήματα είναι 210 5212054.


Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Χημεια Γ Γυμνασιου - Εξουδετερωση 1ο  μερος.

γράφει ο εκπαιδευτικός Φ.Κεφάλας

Συνεχίζοντας τα πειράματα στην Γ΄ Γυμνασίου μελετάμε μια  ενδιαφέρουσα αντίδραση με πολλές  εφαρμογές, την εξουδετέρωση. Μέσω του πειράματος επίδειξης γίνεται διέγερση της προσοχής των μαθητών και στη συνέχεια μέσω του φύλλου εργασίας  γίνεται η διερεύνηση του φαινομένου.
Το φύλλο εργασίας της εργαστηριακής άσκησης  υπάρχει στον ιστότοπο Φυσικές Επιστήμες στην Εκπαίδευση . Το παρακάτω βίντεο είναι από την πραγματοποίηση της άσκηση σε ένα από τα πέντε τμήματα  της Γ Γυμνασίου.

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Ένωση Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Πάρου - Ημερίδα - "Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και AIDS : συζητώντας με τους εφήβους"

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πάρου, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων δια της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων σας προσκαλούν την Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2015 στις 18:00 στην αίθουσα του Αρχιλόχου, Παροικίας Πάρου με θέμα : "Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και AIDS: Συζητώντας με τους εφήβους".

Προσκεκλημένοι εισηγητές θα είναι οι:
  • κ. Λιάντης Ηλίας, ψυχολόγος, στέλεχος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ)
  • κ. Χρυσομάλλης Χρήστος, ψυχολόγος στέλεχος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ)
Η εκδήλωση είναι μέρος των Δράσεων Ενημέρωσης - Ευαισθητοποίησης μαθητών - γονέων για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα από στελέχη του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ), που οργανώνει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων δια της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στα νησιά των Κυκλάδων.

Β1- Επίσκεψη στη Λαϊκή Αγορά στην Παροικιά

                                                                   γράφει η Ε. Κοκκίνου
Στα πλαίσια της ερευνητικής εργασίας με τίτλο "Η γεωργία και η κτηνοτροφία στην Πάρο και η συνεισφορά τους στον πολιτισμό του νησιού" το Β1 επισκέφθηκε τη Λαϊκή Αγορά της Παροικίας στις 6/3/2015. 

Στη Λαϊκή Αγορά φέρνουν τα προϊόντα τους γεωργοί απ' όλη την Πάρο.

Οι ομάδες μαθητών που συμμετέχουν στην ερευνητική εργασία πήραν συνεντεύξεις από τους παραγωγούς που βρισκόταν εκείνη την ημέρα στη Λαϊκή Αγορά και σύντομα θα σας ανακοινώσουν τι ανακάλυψαν... 




Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Ερωτηματολόγιο για το κάπνισμα στους εφήβους

Το σχολείο μας συμμετέχει σε πρόγραμμα για την πρόληψη και την ενημέρωση για το κάπνισμα και τις επιπτώσεις του. 

Στα πλαίσια αυτής της δράσης έχουν προγραμματιστεί ενημερωτικές παρεμβάσεις σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου Πάρου από εκπαιδευτικούς του σχολείου μας. 

Ένας τρόπος παρέμβασης είναι να μας πείτε εσείς τη γνώμη σας για το κάπνισμα και τους λόγους που οδηγούν έναν έφηβο να αρχίσει και να συνεχίσει το κάπνισμα.

Το ερωτηματολόγιο είναι ανώνυμο και τα αποτελέσματα που θα προκύψουν θα δημοσιευτούν στο ιστολόγιο του σχολείου. 

Έρευνα για την πρόληψη του καπνίσματος στα Γυμνάσια της Ελλάδας

Στο πλαίσιο της εθνικής πολιτικής για την πρόληψη και τον έλεγχο του καπνίσματος, το Υπουργείο Υγείας - σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας πραγματοποιεί την έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Global youth tobacco survey (GYTS) για την πρόληψη του καπνίσματος στους έφηβους σε όλα τα Γυμνάσια της χώρας.
Βασικός στόχος αυτής της έρευνας είναι να αποτελέσει την επιστημονική βάση για εκστρατεία ενημέρωσης/ ευαισθητοποίησης για την πρόληψη του καπνίσματος στους νέους ανθρώπους ώστε το κάπνισμα να πάψει να θεωρείται μια «φυσιολογική συνήθεια». Επιπρόσθετα, στόχος της έρευνας είναι να καταστήσει τους μαθητές συμμέτοχους σε μια ερευνητική διαδικασία που τους δίνει τη δυνατότητα να σκεφτούν τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος στον ίδιο τον καπνιστή και στον περίγυρο του και να αντιδράσουν.
Σημειώνεται ότι η συγκέντρωση και η μελέτη των στοιχείων θα γίνουν σύμφωνα με την αρχή προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και τα αποτελέσματα θα αποσταλούν στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Η συμπλήρωση των ερωτηματολογίων είναι ανώνυμη. 

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να μεταφερθείτε στο περιβάλλον του ερωτηματολογίου. Ο κωδικός που σας ζητείται στην αρχή είναι : 1142.

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

ΠΡΑΞΗ: «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες»
των Αξόνων Προτεραιότητας 1,2 & 3 του Επιχειρησιακού Προγράμματος«Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση»


Οι Πράξεις «Πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες», των Αξόνων Προτεραιότητας 1, 2 και 3, του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους, αφορούν στην στήριξη και ενίσχυση του θεσμού της εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για πέντε σχολικά έτη (2010-2011, 2011-2012, 2012-2013, 2013-2014 και 2014-2015). Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο των Αξόνων Προτεραιότητας 1, 2 και 3 «Αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης και προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης» στις 8 περιφέρειες Σύγκλισης, στις 3 περιφέρειες Σταδιακής Εξόδου και στις 2 περιφέρειες Σταδιακής Εισόδου, αντίστοιχα.
Ένα μείζον θέμα για το εκπαιδευτικό σύστημα και εν γένει για το κοινωνικό κράτος αποτελεί η ουσιαστική ένταξη στο εκπαιδευτικό σύστημα και η διαρκής υποστήριξη στην εκπαιδευτική διαδικασία των μαθητών με αναπηρία ή/και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.