Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης- Σχολικός Λαχανόκηπος

                                                                             γράφει ο Ν. Πατρίκης, θεολόγος

Με το Γ4 θελήσαμε αυτή τη χρονιά να διαμορφώσουμε τον μικρό ακάλυπτο χώρο του σχολείου μας, που γειτνιάζει με το αρχαιολογικό μουσείο, και να δημιουργήσουμε έναν μικρό σχολικό λαχανόκηπο. Σε έδαφος φτωχό από οργανικής απόψεως, γεμάτο αγριόχορτα, πέτρες και σαλιγκάρια, φυτέψαμε παντζάρια, κρεμμύδια, καρότα, σαλάτες, κουνουπίδια, μπρόκολα και λάχανα. Τα αποτελέσματα θα τα δείτε στις φωτογραφίες.

Ταυτόχρονα, τα παιδιά αναζήτησαν και βρήκαν παροιμίες και εκφράσεις που σχετίζονται με τα κηπευτικά. Κάποιες μάλιστα από αυτές τις απεικόνισαν εικαστικά, με όμορφα σχέδια και ζωγραφιές. Όλα αυτά θα τα βρείτε συγκεντρωμένα στην Παρουσίαση και τις Φωτογραφίες.

Τι μάθαμε τελικά αυτή τη χρονιά; Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με την φυσική παραγωγική διαδικασία (για κάποια από αυτά ήταν η πρώτη φορά που έπιαναν τσουγκράνα, τσαπάκι και φτυάρι). Συνεργάστηκαν μεταξύ τους και διαπίστωσαν τα οφέλη της συνεργασίας. Αλλά, κυρίως, συνειδητοποίησαν τον κόπο και την υπομονή που χρειάζονται για την επίτευξη ενός στόχου.



Οι εικαστικές ανησυχίες των μαθητών μας φαίνονται στην ακόλουθη παρουσίαση :