- Αφήγηση : Το Εικοσιένα που δίκαια ονομάστηκε το «θαύμα του κόσμου», παραμένει η μέγιστη ώρα του λαού μας !Έπειτα από μια σκλαβιά που κράτησε τριακόσια εξηνταοκτώ χρόνια, οι Έλληνες σήκωσαν τα όπλα ενάντια σε μια πανίσχυρη αυτοκρατορία, αποφασισμένοι να πολεμήσουν ως το θάνατο για ν΄ αποκτήσουν την εθνική τους ελευθερία.
- Χορωδία – «Δέκα παλικάρια»
- Αφήγηση : Είναι γνωστό ότι ποτέ δεν έγινε επανάσταση με ελπίδα να πετύχει χωρίς την ολόπλευρη υποστήριξη του λαού. Όταν η ζωή καταντά κόλαση, λίγη είναι η αξία της. Ο θάνατος δεν είναι πια το χειρότερο κακό. Έτσι, όταν το μυστικό του ξεσηκωμού έγινε κτήμα του, αγκάλιασε με όλη τη δύναμη της απελπισίας του την επανάσταση.
- Αφήγηση : Από τις 21 Φεβρουαρίου ως τις 25 Μαρτίου η επανάσταση ξεκίνησε ταυτόχρονα σε δεκαπέντε διαφορετικά μέρη, στη Μολδαβία και την Πελοπόννησο. Η Φιλική Εταιρεία, η μυστική επαναστατική εταιρεία, μυούσε τα μέλη της με τον παρακάτω όρκο : «… Ορκίζομαι εις εσέ, ω ιερά και αθλία πατρίς! Ορκίζομαι εις τας πολυχρονίους βασάνους σου. Ορκίζομαι εις τα πικρά δάκρυα, τα οποία τόσους αιώνας έχυσαν τα ταλαίπωρα τέκνα σου! Εις την μέλλουσαν ελευθερίαν των ομογενών μου ότι αφιερώνομαι όλος εις εσέ!»
- Αφήγηση : Ο Ρήγας Φερραίος είχε το νού και την ψυχή που ξεσήκωνε τη θύελλα της ελευθερίας. Ο Θούριος, η Χάρτα και όλα τα άλλα γραφτά του, ξεσήκωσαν και συγκίνησαν τους σκλαβωμένους Έλληνες.
- Αφήγηση : Ο Αδαμάντιος Κοραής πίστευε πως το ελληνικό έθνος, για να σπάσει τις αλυσίδες της σκλαβιάς, έπρεπε να βγει από τα σκοτάδια της αμάθειας και της δεισιδαιμονίας. «Είναι καλλιεργημένος, είναι ελεύθερος, είναι άνθρωπος», έλεγε. Και ο Ρήγας επίσης έγραψε : «Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά».
- Αφήγηση : Το σημερινό μας χρονικό είναι αφιερωμένο στους ήρωες αυτού του αγώνα που υπήρξαν και οι κυριότεροι συντελεστές του θαύματος. Η απάντηση του Μακρυγιάννη στο γάλλο ναύαρχο Ντεριγνύ, που τον επισκέφθηκε πριν την περίφημη μάχη των Μύλων, δείχνει τη βούληση των αγωνιστών ακόμα και να πεθάνουν στον αγώνα της λευτεριάς. «..Κι’ αν είμαστε ολίγοι εις το πλήθος του Μπραϊμη, παρηγοριώμαστε μ’ έναν τρόπον, ότι η τύχη μας έχει τους Έλληνες πάντοτε ολίγους. Ότι αρχή και τέλος, παλαιόθεν και ως τώρα, όλα τα θερία πολεμούν να μας φάνε και δεν μπορούνε τρώνε από ‘μας και μένει και μαγιά. Και οι ολίγοι αποφασίζουν να πεθάνουν, και όταν κάνουν αυτεινη την απόφασιν, λίγες φορές χάνουν και πολλές κερδαίνουν…»
- Αφήγηση : Στην Πάρο δεν είναι μόνο η Μαντώ Μαυρογένους που αγωνίστηκε με όλες της τις δυνάμεις για την απελευθέρωση. Τα πνεύματα είχαν προετοιμαστεί από ηρωικούς ανθρώπους. Ο φιλικός Παναγιώτης Δημητρακόπουλος ξεσήκωσε πολλούς και σχημάτισε εκστρατευτικό σώμα για τις μάχες. Ο Γεώργιος Χανιώτης συμμετείχε στις πολεμικές συρράξεις από το 1821 μέχρι το τέλος της επανάστασης ως χιλίαρχος. Ο Γρηγόρης Σάλας υπήρξε αρχιστράτηγος της Μακεδονίας. Ο Κοσμάς Τράντας ήταν από τα παλικάρια της Μαντώς και στο θάνατό της βαστούσε το φέρετρο ξυπόλυτος με στολή γενίτσαρου που είχε ως τρόπαια από τα πεδία των μαχών.
- ΑΠΑΓΓΕΛΙΑ : «Μπουμπουλίνα – Λασκαρίνα»
- Αφήγηση : Απόσπασμα από τον πρόλογο του Καπετάν Μιχάλη
«… Αυτό ‘ναι το
μυστικό της Ελλάδας. Όταν το παραμυθένιο πουλί καίγεται, γίνεται στάχτη, κι από
τη στάχτη ξεπετιέται ξανανιωμένη. Δεν θα πεθάνει λοιπόν ποτέ η ράτσα ετούτη;
Δεν μπορεί να την εξαφανίσει από το πρόσωπο της γης μήτε καν η διχόνοια; Όχι δεν
μπορεί. Σίγουρα υπάρχει μέσα της κάτι το αναπάντεχο, το ακατάπαυστα
ανανεούμενο, το αληθινά θεϊκό…»
- ΑΠΑΓΓΕΛΙΑ : «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι»
- Αφήγηση : Κλείνοντας αυτό το αφιέρωμα, κρίνουμε σκόπιμο να αναφέρουμε επιγραμματικά και την ατομική ευθύνη που είναι αναγκαίο, σήμερα, διακόσια χρόνια μετά την επανάσταση του 1821, να αναλάβουμε όλοι μας. Έχοντας παράδειγμα την αγωνιστικότητα των ανυπότακτων Ελλήνων της επανάστασης, οφείλουμε και εμείς να αντισταθούμε και να δράσουμε, όχι μόνο απέναντι σε ορατούς και αόρατους εχθρούς αλλά και στον κακό μας παθητικό εαυτό.
-
ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ
Συμμετείχαν οι
μαθητές : Παρασκευή Φωκιανού, Κώστας Πεκιάς, Αντωνέλλα Ρουσάν, Αννα-Μαρία
Βλαχάκη, Σταματούλα Σιφναίου, Χάρης Καλακώνας, Μαρία Ραγκούση, Ελευθερία Σιφναίου,
Παουλίνα Πιβοβάρτσικ
Χορωδία : Άννα-Μαρία
Βλαχάκη, Χάρης Καλακώνας, Κώστας Πεκιάς, Παουλίνα Πιβοβάρτσικ, Ανδρέας Πρόκο, Μαρία
Ραγκούση, Νίκος Σένκα, Ελευθερία Σιφναίου, Βασίλης Σκιάθος-Ραγκούσης, Σταύρος
Στεφανίδης, Παρασκευή Φωκιανού, Βαλέρια Τζίνι, Κατερίνα Τσιγώνια, Μαρία
Φουρνιστάκη, Φάνης Χάλκο.
Επιμέλεια γιορτής
: Δημήτρης Μπακοθανάσης, Λίνα Ράπτη