Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Β' Γυμνασίου - Επίσκεψη στο κτίριο του Πολιτιστικού Συλλόγου "Αρχίλοχος"

                                                                        γράφει η Ε. Κοκκίνου

Την Δευτέρα, 27 Απριλίου 2015, μαθητές του τμήματος Β2 του σχολείου μας επισκέφθηκαν το κτιριακό συγκρότημα που φιλοξενεί τον Πολιτιστικό Σύλλογο "Αρχίλοχος".

Σκοπός αυτής της επίσκεψης ήταν η γνωριμία με την ιστορία αυτού του βιομηχανικού κτιρίου του περασμένου αιώνα στα πλαίσια της Βιωματικής Δράσης του Β2 με θέμα "Το παριανό μάρμαρο, παράγοντας πολιτισμού της Πάρου".
Ξεναγός σ' αυτό το ταξίδι μας πίσω στο χρόνο ήταν ο κος Σπύρος Μητρογιάννης, μέλος του πολιτιστικού συλλόγου "Αρχίλοχος". Τον ευχαριστούμε θερμά για το χρόνο που μας διέθεσε και τις πληροφορίες που μας έδωσε.



Ο κος Μητρογιάννης μας έδωσε τις εξής πληροφορίες :

Το μεγάλο βιομηχανικό κτίριο που βρίσκεται στο λιμάνι της Παροικίας χτίστηκε το 1879. Την περίοδο αυτή στις αίθουσές του γινόταν επεξεργασία όγκων μαρμάρου που προέρχονταν από τα λατομεία μαρμάρου στο Μαράθι. Οι τοίχοι του κτιρίου είναι από μάρμαρο, πέτρα και πορσελάνη (που χρησιμοποιούνταν ως υλικό συγκόλλησης). 

Η εξόρυξη μαρμάρου στα λατομεία του Μαραθίου είχε αρχίσει γύρω στον 7ο αιώνα π.χ. και κράτησε για αρκετούς αιώνες. Το παριανό μάρμαρο ταξίδεψε σε πολλές πολιτείες του τότε γνωστού κόσμου και αποτέλεσε πρώτη ύλη για την κατασκευή ναών, κτιρίων, αγαλμάτων και άλλων έργων τέχνης.

Τα λατομεία επαναλειτούργησαν μετά την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους. Το 1840 ο αρχιτέκτονας Σταμάτης Κλεάνθης που αναζητούσε λευκό μάρμαρο για να στολίσει την Αθήνα (με έργα τέχνης), ήρθε στην Πάρο και έψαξε τρόπους εκμετάλλευσης του παριανού μαρμάρου.
Είσοδος του παλιού βιομηχανικού κτιρίου. Στις αψίδες που φαίνονται υπήρχαν μεγάλες δίφυλλες πόρτες. Το κτίριο ήταν σκεπασμένο με κεραμίδια.
Τα λατομεία στο Μαράθι ανέλαβε από το 1844 ως το 1877 η Γαλλική Εταιρεία Μαρμάρου και από το 1878 η Βελγική Εταιρεία Μαρμάρου. Στο Μαράθι χτίστηκαν εγκαταστάσεις για την επεξεργασία των όγκων μαρμάρου και επίσης κατασκευάστηκε σιδηροδρομική γραμμή για τη μεταφορά του μαρμάρου στο λιμάνι της Παροικιάς. 

Το κτίριο που γινόταν η τελική επεξεργασία μαρμάρου, ανάλογα με τις παραγγελίες που είχε η εταιρεία, ήταν το μεγάλο βιομηχανικό κτίριο στο λιμάνι της Παροικιάς. Οι όγκοι μαρμάρου έφταναν από το Μαράθι μέσα σε βαγονέτα που κυλούσαν πάνω στις σιδηροτροχιές και ξεφορτώνονταν σ' αυτό το κτίριο. 

Μετά την επεξεργασία τους επίσης φορτώνονταν σε βαγονέτα και κατευθύνονταν στο λιμάνι της Παροικίας για να προωθηθούν στα ατμόπλοια που περίμεναν εκεί. Η ενέργεια που χρειαζόταν αυτό το κτίριο για τη λειτουργία του εξασφαλιζόταν από μια μικρή μονάδα με ατμό που υπήρχε στο πίσω μέρος του κτιρίου. 
Πλαϊνή άποψη του βιομηχανικού κτιρίου. Οι ξύλινες πόρτες και τα παράθυρα που φαίνονται είναι από την περίοδο λειτουργίας του οινοποιείου.
Στο βάθος διακρίνεται το λιμάνι της Παροικίας
Όταν η Βελγική Εταιρεία Μαρμάρου σταμάτησε τις εργασίες της στην Πάρο τα κτίρια έμειναν αχρησιμοποίητα μέχρι το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. 

Την δεκαετία του 1950 στο πίσω μέρος του κτιρίου στεγαζόταν μια μικρή επιχείρηση ρεύματος που ηλεκτροδοτούσε την πόλη της Παροικίας μόνο ως προς τον φωτισμό. 
Το μπροστινό μέρος του κτιρίου χρησιμοποιείται ως οινοποιείο για την συγκέντρωση και την εμπορία του παριανού κρασιού.
Από τις παλιές εγκαταστάσεις δυστυχώς δεν έχει διασωθεί τίποτα εκτός από τους τοίχους των κτιρίων. Σε αρκετά τμήματα έχει πέσει η στέγη.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Αρχίλοχος" έχει νοικιάσει ένα μέρος του κτιρίου και στεγάζει εκεί τις δραστηριότητές του.
Είσοδος του πολιτιστικού Συλλόγου "Αρχίλοχος"
Ο κος Μητρογιάννης μας ενημέρωσε ότι  αυτό το κτιριακό συγκρότημα διαθέτει χώρους συνολικής επιφάνειας 1.400 τετραγωνικών μέτρων και αν είχε ανακατασκευαστεί και συντηρηθεί σωστά θα αποτελούσε ένα μεγάλο χώρο για εκδηλώσεις πολιτισμού.
Αυτό το μικρό κτίριο χτίστηκε περίπου πριν 60 χρόνια στο χώρο του βιομηχανικού κτιρίου. Σήμερα φιλοξενεί τα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου "Αρχίλοχος"