Γράφουν οι μαθήτριες Μαρουσώ Φραγκούλη (Β3) και Ελένη Σακελλαροπούλου (Β3)
Ο Αρχιμήδης γεννήθηκε στις Συρακούσες το 287 π.χ. από πλούσια και με επιστημονική παράδοση οικογένεια. Διδάχτηκε τα πρώτα του μαθήματα από τον πατέρα του, αστρονόμο Φειδία και αργότερα πήγε στην Αλεξάνδρεια όπου και συνδέθηκε φιλικά με τον μαθηματικό Κόνωνα, διάδοχο του Ευκλείδη. Από την Αίγυπτο επέστρεψε στην πατρίδα και έμεινε εκεί, μέχρι το τέλος της ζωής του το 212 π.χ., πιστός λάτρης του τόπου του, που στην διάλεκτο του έγραψε όλα τα έργα του.
Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους μαθηματικούς του αρχαίου κόσμου καθώς επίσης ο πρώτος φυσικός και ο ικανότερος μηχανικός. Έκανε τα πρώτα βήματα για το μαθηματικό υπολογισμό επιφανειών με ακανόνιστο περίγραμμα και συμμετρικών εκ περιστροφής σωμάτων, μέθοδος και εξελίχθηκε, τεκμηριώθηκε και ονομάστηκε στην σύγχρονη εποχή Ολοκληρωτικός Λογισμός, υπολόγισε μια προσεγγιστική τιμή για τον άρρητο αριθμό π, διατύπωσε τον νόμο της Μηχανικής για τους μοχλούς και, αντιλαμβανόμενος τις απεριόριστες προεκτάσεις του, γενίκευσε την εφαρμογή λέγοντα «Δος μοι πα στω και ταν γαν κινάσω» (δώσε μου σημείο να στηριχτώ και θα κινήσω την Γη).Διατύπωσε επίσης την ομώνυμη αρχή για την άνωση του νερού, κατασκεύασε διάφορες μηχανές, ένα τύπο πολύσπαστου, τον κοχλία, μια μηχανή άντλησης με την «αρχιμήδειων έλικα» κ.α.
Το όνομα του Αρχιμήδη έχει συσχετιστεί με διάφορους θρύλους π.χ. ότι πετάχτηκε από την μπανιέρα του, μόλις ανακάλυψε πως θα υπολόγιζε πειραματικά την άνωση που ασκεί το νερό σε ένα σώμα που βυθίζεται μέσα σ’ αυτό. Βγήκε τότε τρέχοντας γυμνός στους δρόμους, φωνάζοντας Εύρηκα!!!».
Σύμφωνα με την αρχή αυτή: κάθε σώμα που βυθίζετε σ’ ένα υγρό, χάνει τόσο απ’ το βάρος του, όσο είναι το βάρος του υγρού που εκτοπίζεται.
Με την πτώση των Συρακουσών το 212 π.χ. χάνεται και ο Αρχιμήδης. Σύμφωνα με την παράδοση ήταν απορροφημένος από τα γεωμετρικά του σχήματα και δεν έδωσε σημασία σε ένα Ρωμαίος στρατιώτη που τον πλησίασε για να τον σκοτώσει. Τότε είπε το περίφημο « Μή μου τους κύκλους τάραττε».
Ο μαθηματικός, μηχανικός, φυσικός και φιλόσοφος Αρχιμήδης θεωρείται σήμερα ένα από τα μεγαλοφυή πνεύματα της ανθρωπότητας.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα πολύ ενδιαφέρον επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς κινουμένων σχεδίων: «Μια φορά κι ένα καιρό ήταν η επιστήμη…», που παρουσιάζει πως ο Αρχιμήδης έλυσε το πρόβλημα που του έβαλε ο τύραννος των Συρακουσών Ιέρωνας. Ο Ιέρωνας είχε παραγγείλει ένα καινούριο χρυσό στέμμα. Ήταν όμως το στέμμα του ολόχρυσο ή ο χρυσοχόος τον κορόιδεψε;