Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Ενημέρωση για το ασφαλές διαδίκτυο

 
Την Παρασκευή 23 και το Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Πολυγωνικού στην Παροικιά, διημερίδα που συνδιοργανώθηκε από την Σχολική Σύμβουλο κα  Ευτυχία Νικολακοπούλου και το Γυμνάσιο Πάρου, σε συνεργασία με το γιατρό κ. Γιώργο Κορμά, Επιστημονικό Συνεργάτη Μονάδας Εφηβικής Υγείας Β’ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείου Παίδων Π.& Α. Κυριακού και συντονιστή του προγράμματος «Αριάδνη»,  με θέμα «Safer internet: Κανόνες Ασφαλούς Διαδικτύου».


Συμμετείχαν εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, γονείς και μαθητές.


Η θεματολογία της ημερίδας επικεντρώθηκε στο πολύ σοβαρό ζήτημα της επιρροής του διαδικτύου στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών μας, στους κινδύνους που ελλοχεύουν από την επικίνδυνη χρήση του, στην ευθύνη και τη δυνατότητα παρέμβασης των γονέων και των εκπαιδευτικών για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων.

Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο κ. Γιώργος Κορμάς ενώ σύντομες παρεμβάσεις έκαναν η Σχολική Σύμβουλος κα Ε. Νικολακοπούλου και η κα Μαρία Δάρα, ψυχολόγος/παιδοψυχολόγος, συνεργάτης του κου Κορμά. Τους ομιλητές παρουσίασε ο Δ/ντής του Γυμνασίου Πάρου κ. Γουρδούκης Ηλίας.

Σταχυολογούμε μερικά ενδιαφέροντα σημεία από τις ομιλίες και τις συζητήσεις που ακολούθησαν:
- Είμαστε η τρίτη χώρα στον κόσμο σε απόλυτους αριθμούς εγγραφών στο Face Book. Τα παιδιά μας εγγράφονται σ’ αυτό από ανησυχητικά μικρές ηλικίες. Αυτό συμβαίνει την στιγμή που δεν έχει συντελεστεί από το δημοτικό σχολείο συστηματική διδασκαλία των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του διαδικτύου. Είναι χαρακτηριστική η διαπίστωση ότι, σε πολύ μεγάλο βαθμό, τα παιδιά μας που φοιτούν στο Λύκειο, δεν γνωρίζουν τον τρόπο να αναζητήσουν ασφαλείς και έγκυρες πληροφορίες στο διαδίκτυο, ενώ υποτιμούν την αξία της παραπομπής σε έντυπα μέσα, εγκυκλοπαίδειες κλπ.

 - Τα παιδιά παίζουν διάφορα διαδικτυακά παιχνίδια, που τα απορροφούν για πολλές ώρες κυρίως επειδή επιβραβεύουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς τις επιδόσεις τους σε ενότητες («πίστες») προοδευτικά αυξανόμενης δυσκολίας. Τα παιδιά καταθέτουν πολύ ενέργεια στα παιχνίδια αυτά που αποβαίνει σε βάρος της μελέτης των σχολικών μαθημάτων. Υπάρχει η πιθανότητα εθισμού στα παιχνίδια αυτά, τα παιδιά χάνουν ύπνο και κάνουν απουσίες στο σχολείο με κίνδυνο να χάσουν τη χρονιά τους από απουσίες. Το κάθε παιχνίδι, όμως, αποφέρει στους δημιουργούς του (μέσω στοχευμένης διαφήμισης) αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια ανά έτος.
- Τα μικρότερα παιδιά πολλές φορές συγχέουν τον πραγματικό κόσμο με τον εικονικό, ιδιαίτερα αν σε κάποιο παιχνίδι υποδύονται διαφορετικό ρόλο από εκείνον που έχουν στην πραγματική τους ζωή. Εθίζονται στην βία και την θεωρούν φυσική. Έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να υιοθετήσουν βίαιη συμπεριφορά από εκείνη που θα διαμόρφωνε η έκθεσή τους σε πραγματική ενδοοικογενειακή βία!!
- Τα παιδιά τζογάρουν στο διαδίκτυο και το φαινόμενο αυτό γίνεται περισσότερο επικίνδυνο με την αναμενόμενη αύξηση των μηχανών τζόγου στο φυσικό μας περιβάλλον που διευκολύνονται με τις διαμορφούμενες νέες νομοθετικές ρυθμίσεις.
-Προβλήματα αντιμετωπίζουν πολλά παιδιά κατά τη διάρκεια της φοιτητικής τους ζωής. Ευρισκόμενα σε ξένες πόλεις και με αδυναμία προσαρμογής, συχνά βυθίζονται στην επικοινωνία μέσω διαδικτύου και εθίζονται σε αυτή, σε βαθμό που παραμελούν ή ακόμη και εγκαταλείπουν τις σπουδές τους.
- Εξ’ ορισμού, οι φωτογραφίες που αναρτώνται στο διαδίκτυο από τα παιδιά μας μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον καθένα που έχει πρόσβαση σε αυτές.
 
Κατά την διάρκεια της ημερίδας αναφέρθηκαν εντυπωσιακά παραδείγματα περιπτώσεων από την υπηρεσιακή εμπειρία των ομιλητών, που δεν μπορούν να χωρέσουν σε αυτό το άρθρο.
Οι γονείς και το σχολείο πρέπει να διατηρούν διακριτικά τον έλεγχο της κατάστασης και η προσέγγισή τους δεν πρέπει να είναι φοβική. Απαιτείται γνώση του ζητήματος, ενδιαφέρον ειλικρινές, υπομονή και επιμονή στην προσπάθεια αυτή. Πρέπει να εντοπίζονται γρήγορα οι περιπτώσεις μαθητών που κινδυνεύουν από απουσίες και να ενημερώνονται οι γονείς τους, καθώς είναι πολύ πιθανόν το πρόβλημα να πηγάζει από την υπερβολική ενασχόληση με το διαδίκτυο. Σε περιπτώσεις εφήβων, που δεν είναι δεκτικοί σε τέτοιου είδους έλεγχο, πρέπει να επιχειρούνται εκτενείς συζητήσεις με υπομονή και με σταθερά επιχειρήματα. Το κυριότερο: Δεν αξίζει τον κόπο να χάσει το παιδί τις ευκαιρίες της ζωής του που παρέχονται μέσω της παιδείας, για να μπορεί να λέει ότι έπαιξε με επιδεξιότητα σε κάποιες ηλεκτρονικές πίστες…
 
Θυμηθείτε:
  • Προσέχουμε τι ανεβάζουμε στο διαδίκτυο, γιατί μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον καθένα που έχει πρόσβαση σε αυτά.
  • Δεν δίνουμε προσωπικά στοιχεία, φωτογραφίες μας ή αριθμούς των κινητών τηλεφώνων μας σε αγνώστους, δεν απαντάμε σε προκλήσεις. Ο κίνδυνος αυτός είναι μεγαλύτερος για τα παιδιά μας εδώ στην Πάρο, αφού αποτελεί τουριστικό προορισμό, με εύκολη δικαιολογία πρόσβασης από τον κάθε επίδοξο κακοποιό.
  • Ό,τι μας ενοχλεί το συζητάμε στην οικογένεια και το αναφέρουμε στους αρμόδιους φορείς για την ασφάλεια στο διαδίκτυο.
  • Για ό,τι δεν γνωρίζουμε, ρωτάμε.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.saferinternet.gr . Για τη Γραμμή Βοηθείας προς παιδιά, εφήβους και τις οικογένειές τους, μπορείτε να στείλετε e-mail στο help@saferinternet.gr ή να τηλεφωνήσετε στο 800 11 800 15.

Στόχος του σχολείου είναι να πραγματοποιηθεί στην Πάρο βιωματικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς και γονείς για το θέμα αυτό. Ήδη δηλώθηκε ικανός αριθμός εκπαιδευτικών προκειμένου να το παρακολουθήσουν. Το  σεμινάριο αυτό αποσκοπεί στην επιμόρφωση των συμμετεχόντων σε θέματα ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου, έτσι ώστε να συντελέσουν στην πρόληψη και στην έγκαιρη παρέμβαση σε περιπτώσεις εθισμού.