Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Τα μέτρα του Μ. Αλέξανδρου αντίστοιχα με το σήμερα

                                                                                                 
Γράφει η μαθήτρια Μαρουλία Μπιζά Α3


Ο Μέγας Αλέξανδρος νικά το Δαρρείο
στη μάχη της Ισσού

Η πολιτική του Μέγα-Αλέξανδρου και οι ομοιότητες με την πολιτική του σήμερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο δικαιολογεί την ονομασία "Μέγας".

Ο Μ.Αλέξανδρος, ένα από τα πρώτα έργα που εφάρμοσε, ήταν να εντάσσει νεαρούς Πέρσες στο στρατό, αφού πρώτα είχαν εκπαιδευτεί στη μακεδονική πολεμική τακτική και στα ελληνικά γράμματα. Στις μέρες μας υπάρχουν οι στρατιωτικές σχολές.
 
Ο Μ.Αλέξανδρος, ως μέσο συμφιλίωσης ανάμεσα στους Πέρσες και στους Έλληνες, ενθάρρυνε τους μεικτούς γάμους και ως παράδειγμα νυμφεύτηκε και  ίδιος τη Ρωξάνη, θυγατέρα ενός ευγενή από τη Βακτριανή. Σήμερα ο καθένας μπορεί να νυμφευτεί με κάποιο άτομο άσχετα από την καταγωγή του.

   Ο Μ.Αλέξανδρος ίδρυσε νέες πόλεις, στις οποίες αρχικά εγκαθίστανται Έλληνες  στρατιώτες, αργότερα, όμως συρρέουν Έλληνες από την Ελλάδα και τη Μ.Ασία. στις πόλεις αυτές ανθεί ο ελληνικός πολιτισμός. Σε σχέση με το σήμερα το κοινό είναι η δημιουργία κράτους και η πολιτιστική άνθηση που υπάρχει μέσα σ’ αυτό.

    Ο Μ.Αλέξανδρος οργάνωσε τη διδασκαλία των ελληνικών για 40.000 παιδιά της Περσίας. Στην σημερινή εποχή υπάρχουν τα σχολεία, φροντιστήρια, τα οποία είναι υπεύθυνα για την εκμάθηση των νέων.

   Ο Μ.Αλέξανδρος κατανοεί την αξία της ανεξιθρησκίας και επιτρέπει στον καθένα να πιστεύει σε όποια θρησκεία θέλει. Ανεξιθρησκία επικρατεί και στις μέρες μας.

    Ο Μ.Αλέξανδρος σταδιακά αντικατέστησε τους δαρεικούς, τα βαριά περσικά νομίσματα στην Ασία, με τα μακεδονικά νομίσματα. Αυτό μπορεί να συγκριθεί με τις παλιές δραχμές που υπήρχαν παλιότερα, οι οποίες αντικαταστήθηκαν από το σημερινό ευρώ.

   Ο Μ.Αλέξανδρος θεμελίωσε ένα νέο συγκεντρωτικό πολίτευμα, διέδωσε τον ελληνικό τρόπο ζωής στην Αίγυπτο και στην Ασία, εγκαινίασε μία αντιρατσιστική πολιτική, αναγνωρίζοντας την ισότητα όλων των λαών. Παρά την απόλυτη μοναρχία που διαμορφώνεται από το συγκεντρωτικό πολίτευμα, ο δρόμος ροής του Αλέξανδρου συσχετίζεται με τη δημοκρατία. Στη σημερινή εποχή το πολίτευμα που επικρατεί στη χώρα μας είναι δημοκρατικό.
                                   
Κυρίως γι’ αυτό το τελευταίο η ιστορία δίκαια τον ονόμασε <<ΜΕΓΑ>>.