Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Εκπαιδευτική επίσκεψη στα Λατομεία Μαρμάρου στο Μαράθι

            γράφει η Ε. Αρκουλή

Τα τμήματα Γ1 και Γ2 του Γυμνασίου Πάρου με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών Αρκουλή Ελένης, Βαζάκα Αφροδίτης  και  Κοσμά Χρυσούλας, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας της Γ΄ Γυμνασίου (Νεότερη Ιστορία) και ειδικότερα της Τοπικής Ιστορίας.
Οι μαθητές, κάνοντας μια ιστορική τομή στην ιστορία της Πάρου, στάθηκαν για μια μέρα στο παρελθόν (αρχαιότητα και νεότεροι χρόνοι) επισκεπτόμενοι τα ορατά απομεινάρια του. Επισκέφτηκαν τον ευρύτερο εξωτερικό  χώρο του αρχαίου λατομείου στο Μαράθι, καθώς και την  Έκθεση Χαρτών της περιόδου των Ορλωφικών (Ρωσική Ηγεμονία στο Αιγαίο)  στη Νάουσα.


Ιστορία είναι τα γεγονότα και οι μαρτυρίες του παρελθόντος, ιστορία είναι το πώς κάθε γενιά  βλέπει αυτό το παρελθόν,  ιστορία είναι το έργο του ιστορικού,  ιστορία είναι το χαρτί,  το μολύβι και ερωτήσεις του 15χρονου μαθητή, ιστορία είναι τα βιβλία και κυρίως  ιστορία είναι ο τόπος μας που σε κάθε γωνιά του καταγράφεται ζωντανά το παρελθόν.
Καπετάνιος μας, στο ταξίδι αυτό, ο κύριος Τάσος Κασαπίδης που με την επιστημονική του γνώση, τη μεγάλη παραστατικότητα και την υπομονή του, μας ξενάγησε σε ένα κομμάτι του ιστορικού παρελθόντος της Πάρου. Τον ευχαριστούμε θερμά….