Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Επίσκεψη στο οινοποιείο Μωραίτη στη Νάουσα

                                         γράφει η Ε. Κοκκίνου

Στις 13 Φεβρουαρίου 2015, στα πλαίσια της ερευνητικής εργασίας , το Β1 πραγματοποίησε επίσκεψη στο οινοποιείο Μωραίτη στη Νάουσα. Το Οινοποιείο της οικογένειας ΜΩΡΑΪΤΗ βρίσκεται στη Νάουσα της Πάρου, δίπλα στην παραλία των Αγίων Αναργύρων και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1910.



Στην Πάρο υπάρχουν συνολικά περίπου 6.000 στρέμματα αμπέλια. Το Οινοποιείο Μωραίτη έχει  περίπου 180 στρέμματα ιδιόκτητα αμπέλια και συνεργάζεται επίσης με 80 περίπου παραγωγούς από την Πάρο. Η καλλιέργεια είναι βιολογικής με φυσική λίπανση. Τα αμπέλια του οινοποιείου βρίσκονται στις περιοχές Καμάρες, Άγιοι Ανάργυροι, Κολυμπήθρες, Αμπελάς, Υστέρνι, Σταυρός, Σαρακίνικο και Λειβάδια.



Στην Πάρο  παράγονται κυρίως 3 ειδών κρασιά ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) – λευκό, ερυθρό και κόκκινο. Οι κυρίαρχες ποικιλίες αμπελιών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των παραπάνω κρασιών είναι η μανδηλαριά και η μονεμβασιά.  Στο οινοποιείο Μωραίτη παράγονται κάθε χρόνο περίπου 360 τόννοι κρασί συνολικά (λευκό, ερυθρό και κόκκινο) και το 1/3 της παραγωγής (περίπου 120 τόννοι) γίνεται εξαγωγή σε πολλές χώρες του κόσμου (ΗΠΑ, Κίνα,Καναδάς,  Ευρώπη κ.α.).

Ο χώρος υποδοχής του οινοποιείου Μωραίτη
Τα σταφύλια από τη στιγμή που θα φτάσουν στο οινοποιείο πλένονται, συνθλίβονται και καθαρίζονται από καθετί στερεό και οδηγούνται με αγωγούς σε αλουμινένιες δεξαμενές ωρίμανσης. Εκεί παραμένουν για 12 περίπου μήνες για να γίνει η ζύμωση και να προκύψει το κρασί. Στη συνέχεια διοχετεύονται σε ξύλινα βαρέλια για να γίνει η παλαίωση του κρασιού.
Τα ξύλινα  βαρέλια που χρησιμοποιούνται στο οινοποιείο Μωραίτη  είναι κατασκευασμένα από γαλλική δρύ (βαλανιδιά). Το κάθε βαρέλι  χωράει 220 λίτρα κρασί. Κάθε βαρέλι χρησιμοποιείται μόνο για 6 χρόνια και στη συνέχεια προωθείται για άλλες χρήσεις.
Τα βαρέλια βρίσκονται στο υπόγειο του οινοποιείου. Οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας επηρεάζουν την ποιότητα του κρασιού γιαυτό υπάρχει ειδική μέριμνα από τους ιδιοκτήτες έτσι ώστε να διασφαλίζεται σταθερή θερμοκρασία και υγρασία.
Βαρέλια με κρασί στα υπόγεια του οινοποιείου


Η κάβα του οινοποιείου Μωραίτη
Κατά τη διάρκεια της ζύμωσης και παλαίωσης γίνονται συνεχείς μετρήσεις διαφόρων δεικτών που καθορίζουν τη διάρκεια παραμονής του κρασιού στις δεξαμενές και στη συνέχεια στα βαρέλια.
Κρασιά παραγωγής του οινοποιείου

Ούζο και τσίπουρο παραγωγής του οινοποιείου
Η εμφιάλωση του κρασιού σε μπουκάλια γίνεται συνήθως το μήνα Νοέμβριο και προωθείται στην αγορά. Πριν γίνει η εμφιάλωση το κρασί παραμένει για 2 συνολικά χρόνια σε δεξαμενές και βαρέλια . 
Περισσότερες πληροφορίες για το οινοποιείο μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του πατώντας εδώ