Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Έκθεση Εικαστικών Γυμνασίου Πάρου - Σχ. Έτος 2016-17

Μετά το τέλος της Σχολικής Χρονιάς πραγματοποιήθηκε Έκθεση Εικαστικών με μαθητικά έργα απ΄όλες τις τάξεις του Γυμνασίου.

Θέματα Α΄ τάξης
Α) Το σήμα της τάξης μου  (Γραφιστική- Εικονογράφηση) - Ανθρωπομορφισμοί γραμμάτων με αφορμή τον Daumier Δημιουργία χρηστικού   έργου με καλαισθησία.
Β) Από την κίνηση στην Έκφραση (Αφηρημένη εικόνα) - Αυτοέκφραση με το χρώμα εξοικείωση με τα υλικά, πειραματισμοί.
Γ) Από την Αναπαράσταση στην Αφαίρεση. - Μορφοποίηση σχήματος. Γεωμετρική απόδοση της πραγματικότητας.
Δ)Θεωρία του χρώματος. - Η αξία του χρώματος στη ζωή και στην Τέχνη. Ασκήσεις με τις ιδιότητες χρωμάτων τα βασικά και τα συμπληρωματικά χρώματα (Ιμπρεσιονισμός).


Θέματα Β΄τάξης
Α) Το σήμα της τάξης μου ( Γραφιστική-Εικονογράφηση) - Διαχωρισμός Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών. Δημιουργία χρηστικού έργου με καλαισθησία.
Β)Τονική κλίμακα και εφαρμογή σε τοπίο με 4 επίπεδα. - Συσχετισμός της τονικής κλίμακας με τη μορφή και το νόημα των έργων σχεδιάζοντας απλές μορφές από μνήμη και εκ του φυσικού,νατουραλιστικά με ποικιλία στους τόνους.Συσχετ-ισμός των εννοιών μέγεθος,αναλογίες,κλίμακα με το σχέδιο.
Γ) Μελέτη έργου με τη μέθοδο του κάναβου. - Η χρήση του κάναβου με τη σχεδιαστική μεταφορά μιας εικόνας σε μεγέθυνση, σμίκρυνση ή παραμόρφωση.
Δ) Η συνέχεια της εικόνας  -ενεργοποίηση της φαντασίας  με κίνητρο την πραγματικότητα ( μεικτή τεχνική φωτογραφία κολλάζ- ζωγραφική ).
Θέματα Γ΄ τάξης
Α) Το σήμα της τάξης μου . (Γραφικές Τέχνες-Λογότυπο) - Δημιουργία χρηστικού έργου με καλαισθησία και λειτουργικότητα. 
 Β) Αφίσα  ( Λιθογραφία – Τυπογραφία ) - Η επαφή με τις Εφαρμοσμένες  Τέχνες και η εξοικείωση με τη δημιουργία χρηστικού έργου με καλαισθησία.
Γ) Το φώς και οι φωτοσκιάσεις (Τονική Αρμονία – Τονική Αντίθεση). - Ο ρόλος του φωτός στη σύνθεση μέσα από μη παραστατικές ασκήσεις.
Δ) Προσωπογραφία -  Το Ελεύθερο Σχέδιο και η σημασία του φωτός και της σκιάς στην απόδοση της πραγματικότητας.(Ογκος – Χώρος ).


-----------------------------------------------------------------------------
Εικαστικές δημιουργίες - δημιουργία μάσκας