Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Εκπαιδευτική επίσκεψη στη Μονή Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στις Λεύκες


                                                                                               γράφει η Ε. Αρκουλή

Την Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, μαθητές των τμημάτων Γ1 και Γ4 του Γυμνασίου Πάρου πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στις Λεύκες της Πάρου. Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο των μαθημάτων της Ιστορίας (Τοπικής) και των Θρησκευτικών, και πραγματοποιήθηκε υπό την επιμέλεια των εκπαιδευτικών Ελένης Αρκουλή και Νίκου Πατρίκη. Συμμετείχαν, επίσης, οι εκπαιδευτικοί Αφροδίτη Βαζάκα και Μαρουσώ Παπαδάτου, ενώ είχαμε τη χαρά να έχουμε μαζί μας την αγαπημένη, νυν συνταξιούχο αλλά πάντα κοντά στο σχολείο μας, Μαρία Αρκουλή.

Οι μαθητές γνώρισαν το κτηριακό συγκρότημα της Μονής, την ιστορία της, τον πνευματικό της ρόλο και, τέλος, τον οικονομικό της ρόλο κατά τον 19ο και 20ο αιώνα, δεδομένου του μεγέθους και της ποικιλίας της γεωργικής και κτηνοτροφικής της παραγωγής, πράγμα που οφείλονταν στα άφθονα νερά που διέθετε. Παράλληλα, προσέγγισαν θέματα που αφορούν τον ασκητισμό και τη μοναστική ζωή στο χθες και το σήμερα καθισμένοι στον υποβλητικό χώρο του ναού.

Η Μονή, τα τελευταία χρόνια, επισκευάζεται με την άοκνη προσπάθεια του κ. Αντώνη Καπαρού (ενός από τους ιδιοκτήτες) και την αρωγή πολλών ανώνυμων. Παρά την φθορά του χρόνου και τις κλιματικές αλλαγές που μείωσαν την ποσότητα του νερού των πηγών, η περιοχή παραμένει όαση στο ευρύτερα άνυδρο τοπίο της Πάρου.

Ιδιαίτερα κατατοπιστικό ήταν το πληροφοριακό υλικό που μας απέστειλε ο κ. Γιώργος Καπαρός, σχετικά με την ιστορία και τις παραδόσεις που σώζονται για τη Μονή. Τον ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό. Τέλος ένα μεγάλο «ευχαριστώ» οφείλουμε στον κ. Αντώνη Καπαρό για τη ευγενή φιλοξενία, την ξενάγηση και τις πληροφορίες που μας έδωσε. Του ευχόμαστε υγεία και δύναμη ώστε να ολοκληρώσει επιτυχώς το τιτάνιο έργο της επισκευής της Μονής.