Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

«Το πείραμα του Ερατοσθένη στην αυλή του σχολείου μας»


Την Τρίτη 20 Μαρτίου, ημέρα της εαρινής ισημερίας του 2018 -το οποίο έχει  ανακηρυχτεί ως έτος Μαθηματικών- οι μαθητές του σχολείου ταξίδεψαν 2.250 έτη πίσω στο χρόνο και επανέλαβαν στην αυλή του σχολείου ένα από τα ωραιότερα πειράματα στην  Ιστορία των Επιστημών ! 

Ο Ερατοσθένης (276 π.Χ.–194 π.Χ.) με  αυτό το πείραμα, το οποίο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 10 σημαντικότερα πειράματα στην Ιστορία, απέδειξε τη σφαιρικότητα της Γης και υπολόγισε με εξαιρετική ακρίβεια για την εποχή του, την περιφέρειά της γης.

Η διαθεματική αυτή δραστηριότητα αποτέλεσε μια ξεχωριστή βιωματική εμπειρία για τους  μαθητές, οι οποίοι χρησιμοποιώντας απλά μέσα ( μια ράβδο και μια μεζούρα) και  βασικές γνώσεις από το πεδίο των μαθηματικών, της φυσικής  και της γεωγραφίας κατάφεραν καθοδηγούμενοι από  κατάλληλα φύλλα εργασίας να συνεργαστούν για να  μετρήσουν και οι ίδιοι την  περιφέρειας της Γης.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές των τμημάτων Β1 και Β2 χωρισμένοι σε ομάδες μαζί με τους καθηγητές τους βγήκαν στην αυλή του σχολείου για να  μετρήσουν το μήκος της σκιάς μίας ράβδου, ακριβώς την ώρα του τοπικού μεσημεριού στις 12.28 όπου ευτυχώς ο ήλιος …  δεν ήταν κρυμμένος από σύννεφα. Στη συνέχεια οι μαθητές επέστρεψαν στις τάξεις τους,  όπου κάθε ομάδα με βάση της μετρήσεις της και την βοήθεια της τριγωνομετρίας  υπολόγισε τη γωνία που σχηματίζουν οι ηλιακές ακτίνες με τη ράβδο και κατόπιν  με χρήση απλής γεωμετρίας και με απλή.. μέθοδο των τριών υπολόγισαν την περίμετρο της γης.
 Έτσι λοιπόν απλά, οι μαθητές παίζοντας …με τις σκιές, συνεργάστηκαν, παρατήρησαν, εφάρμοσαν  και  τελικά υπολόγισαν την περίμετρο της γης.