Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας στο σχολείο

Αποτέλεσμα εικόνας για ημερα κατα της σχολικης βιας
Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας στο σχολείο. 


Η ημέρα αυτή αποτελεί μια αφορμή για τις σχολικές κοινότητες να ανταλλάξουν σκέψεις, πληροφορίες και ιδέες και να υλοποιήσουν δράσεις ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και εκφοβισμού που εκδηλώνεται μεταξύ και εναντίον των μαθητών/τριών. Σκοπός αυτών των δράσεων είναι να περιοριστεί η βία στη ζωή των ανηλίκων και αποτραπούν οι αρνητικές συνέπειες στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Στα πλαίσια αυτής της ημέρας στο σχολείο μας προβλήθηκε η ταινία "Ο πόλεμος των κουμπιών", την Παρασκευή 9 Μαρτίου, στην αίθουσα του Αρχιλόχου. 


Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του γάλλου συγγραφέα  ΛΟΥΙ ΠΕΡΓΚΟ  και γράφτηκε το 1912.


Είναι μια περιπέτεια με ήρωες παιδιά από δέκα έως δεκατεσσάρων χρονών. Δυο παιδικές συμμορίες βίαιες και οργισμένες, εμπλέκονται σε ένα λυσσαλέο αγώνα "μέχρι τελικής πτώσεως". 

Η παρεξήγηση που έχει πυροδοτήσει τον πόλεμο τούτο, έχει από καιρό ξεχαστεί. Και όμως διαιωνίζεται, τρέφοντας τα μίση που κρατάνε από την πρώτη συμπλοκή και, κυρίως, τις υποχρεώσεις που η παράδοση επιβάλλει. 

Μοναδικός σκοπός του αγώνα: ο αντίπαλος να πιαστεί στην παγίδα, να κυριευθεί, να εξουδετερωθεί· και τότε αρχίζουν οι ξυλοδαρμοί, το γύμνωμα, το κόψιμο των κουμπιών που συγκρατούν τα ρούχα. 

Νικητές και ηττημένοι επιστρέφουν στο σπίτι τους κουρελιασμένοι, όπου θα δεχτούν τις επιπλήξεις των εξοργισμένων γονέων, για την καταστροφή και την κατάντια της φορεσιάς τους. Ωστόσο καμιά τιμωρία δεν είναι ικανή να αναστείλει την έμμονη ιδέα αυτών των αγριμιών για πόλεμο που, ουσιαστικά, χωρίς αυταπάτες, αγωνίζονται ενάντια στην υποκρισία των μεγάλων.