Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Εκδήλωση για τον εθελοντισμό

                                       Γράφουν οι φιλόλογοι Χρυσούλα Κοσμά και Βασιλική Ραγκούση

Στα πλαίσια του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας στην Γ' Γυμνασίου, διδάσκουμε στους μαθητές μας την αξία της ενεργοποίησης των πολιτών και της ανιδιοτελούς προσφοράς τους στο κοινωνικό σύνολο. 
Στόχος μας πάντα είναι η ευαισθητοποίηση των νέων ανθρώπων και η παρακίνησή τους σε δράση, γιαυτό αναζητήσαμε ανθρώπους της δικής μας κοινωνίας,  των οποίων το εθελοντικό έργο είναι πολύ πιο εύγλωττο από κάθε άλλη θεωρητική διδασκαλία.  
Με την πολύτιμη βοήθεια και μεσολάβηση της κ. Ευαγγελίας Κοκκίνου, καθηγήτριας Πληροφορικής του σχολείου μας, προσκαλέσαμε τους κ. Βασίλη Παναρίτη και Μάριο Φουρνάρη να μοιραστούν με τα παιδιά της Γ' τάξης τις εμπειρίες τους σχετικά με τον εθελοντισμό στην πράξη.

Ο κ. Παναρίτης, ακτινολόγος και επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Υγείας του νησιού μας, μίλησε στους μαθητές για τη συμμετοχή  του στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Μπουρούντι της Αφρικής, που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2010. Στην αποστολή συμμετείχαν μέλη της Ομάδας Διάσωσης και του Κ.Υ. Πάρου, ενώ σημαντικό κομμάτι της οργάνωσης είχαν οι "Γιατροί της Καρδιάς". Τα παιδιά παρακολούθησαν ένα βίντεο με στιγμιότυπα από τις μέρες που έζησε η ομάδα στην Αφρική, άκουσαν την αφήγηση του κ. Παναρίτη που συμπλήρωσε τις εικόνες που έβλεπαν και διατύπωσαν τις δικές τους απορίες. 
Ο κ. Παναρίτης εξέθεσε ιδιαιτέρως το έργο των "Γιατρών της Καρδιάς", εξέφρασε τα συγκλονιστικά συναίσθήματα που ο ίδιος βίωσε στην πρώτη του εκείνη αποστολή και τόνισε στα παιδιά τη σπουδαιότητα του εθελοντισμού.
 Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι υπάρχουν και πολύ πιο απλές ευκαιρίες εθελοντισμού στην καθημερινή μας ζωή:  η συνειδητή προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η ανακύκλωση, η διατήρηση της καθαριότητας, η προσφορά κάθε είδους βοήθειας σε όποιον το έχει ανάγκη, κ.ά. Πληροφόρησε μάλιστα τους μαθητές για το πώς μπορούν να αναζητήσουν στο διαδίκτυο  και να συμμετάσχουν σε συγκεκριμένες εθελοντικές δράσεις στην Πάρο.




Ο κ. Φουρνάρης είναι γυμναστής και η "ψυχή" του Κέντρου Περίθαλψης Αγριων Ζώων "Αλκυόνη", στις Καμάρες Πάρου.  Αφηγήθηκε στα παιδιά πώς ξεκίνησε η δική του σχέση με τον εθελοντισμό και πώς δημιουργήθηκε η "Αλκυόνη". 
Μέσα από το πλούσιο οπτικό υλικό που προβλήθηκε και την παράλληλη αφήγηση, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το έργο περίθαλψης και προστασίας των ζώων που επιτελείται στις εγκαταστάσεις της. 
Παράλληλα, γνώρισαν πολλά είδη άγριων πτηνών που ζούν στα μέρη μας, πολλά δυστυχώς υπό εξαφάνιση. Αυτό στάθηκε και η αφορμή για την υπενθύμιση των κανόνων του κυνηγιού, σε όσους δηλώνουν αμετανόητοι λάτρεις του. 
Πέρα, όμως,  από το σπουδαίο έργο της "Αλκυόνης", ο κ. Φουρνάρης εξήγησε στα παιδιά πώς μπορούν να γίνουν εθελοντές, αφού ενηλικιωθούν,  ταξιδεύοντας σε διάφορα μέρη του κόσμου και αποκτώντας πολύτιμες εμπειρίες ζωής. Υπογράμμισε έντονα το στοιχείο της ανιδιοτέλειας που οφείλει να χαρακτηρίζει την εθελοντική εργασία, αλλά και το πνεύμα ταπεινότητας που οφείλει να διακρίνει τον εθελοντή, όσο ψηλά κι αν καταφέρει να φτάσει στην ιεραρχία της οργάνωσής του.  Δε δίστασε μάλιστα να αναφέρει και παραδείγματα προς αποφυγή αλαζονικών και ιδιοτελών εθελοντών που έχει ο ίδιος  γνωρίσει.

Περισσότερες πληροφορίες για την ΑΛΚΥΟΝΗ μπορείτε να βρείτε εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες για τα εθελοντικά προγράμματα για εφήβους, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μέσω του οργανισμού ΕΛΙΞ μπορείτε να βρείτε εδώ. 


Οι μαθητές της Γ' Γυμνασίου παρακολούθησαν με ασυνήθιστη προσήλωση και ενδιαφέρον τις παρουσιάσεις, δείχνοντας να συγκλονίζονται από τις εικόνες ανθρώπων και ζώων που πάσχουν. Έκαναν τις παρατηρήσεις τους και έθεσαν πολλά και ουσιαστικά ερωτήματα στους δύο ομιλητές, οι οποίοι απαντούσαν εμφανώς ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση των παιδιών.

Τους ευχαριστούμε και τους δύο θερμά για την τόσο εποικοδομητική επίσκεψη στο σχολείο μας και ... επιφυλασσόμαστε και για άλλες ακόμα στο μέλλον!!