Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Θεματική εβδομάδα Μάιος 2018 / Κυκλοφοριακή Αγωγή-Οδική Ασφάλεια


 Γράφει η καθηγήτρια Αφροδίτη Βαζάκα 

Στα πλαίσια της θεματικής εβδομάδας αυτήν τη χρονιά επέλεξα να ασχοληθώ με τις τάξεις Α2, Α3, Β2, Β3, Γ1 και Γ3 με την κυκλοφοριακή αγωγή και την οδική ασφάλεια, εφόσον η Πάρος παρουσιάζει πολλά τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα. Έχουμε θρηνήσει παλιούς μας μαθητές που έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο και έχουμε και άλλους που τραυματίσθηκαν σοβαρά. 

Επομένως είναι και ευθύνη του σχολείου να εκπαιδεύσει τα παιδιά σε έναν ασφαλέστερο τρόπο κυκλοφορίας με οποιοδήποτε μέσο. 
Έτσι, καταρχάς, έκανα προβολή διαφόρων βίντεο με σχετικά θέματα σε όλα τα τμήματα. 
Στη συνέχεια, έδωσα σε 60 μαθητές και μαθήτριες ένα ερωτηματολόγιο και από τις απαντήσεις τους βγάλαμε τα εξής πορίσματα: 
Στο πεζοδρόμιο βαδίζουν το ¼ από όλους. Βέβαια, συμπλήρωσαν ότι γενικώς δεν υπάρχουν πεζοδρόμια... 
Όπου δεν υπάρχει πεζοδρόμιο οι μισοί (1/2) βαδίζουν στη σωστή πλευρά (αριστερά). 
Ταξιδεύουν χωρίς ζώνη ένας στους οκτώ (1/8). 
Οι γονείς τους δεν φορούν ζώνη ένας στους έξι (1/6), μιλούν στο κινητό κατά την οδήγηση ένας στους πέντε (1/5) και τηρούν τα όρια ταχύτητας ένας στους έξι (1/6). 
Ποδήλατο οδηγούν 48 μαθητές, εκ των οποίων δύο στους τρεις (2/3) δεν έχουν φώτα και τρεις στους τέσσερις (3/4) δεν φορούν ειδικό κράνος. 

Εξάλλου, με άλλη ομάδα –με τα παιδιά της Β2 τάξης- βγήκαμε στον δρόμο πάνω από το Γυμνάσιο και στο λιμάνι της Παροικιάς, για να κάνουμε μία μικρή έρευνα πόσοι τηρούν τον Κ.Ο.Κ. ως προς τη ζώνη ασφαλείας, το κράνος και τη χρήση κινητού κατά την οδήγηση. Σε περίπου 70’ μέσα σε τρεις διαφορετικές ημέρες καταγράψαμε τα παρακάτω: 
Οδηγοί αυτοκινήτου χωρίς ζώνη: 106 
Συνοδηγοί χωρίς ζώνη: 38 
Οδηγοί δίκυκλου χωρίς κράνος: 93 
Συνεπιβάτες χωρίς κράνος: όλοι 
Από τους οδηγούς μιλούσαν στο κινητό: 15 στους 45 
Σε διάβαση πεζών σταμάτησαν: 2 αυτοκίνητα. 

Οι παραπάνω μαθητές κρατούσαν ταυτόχρονα τρία πανό που έφτιαξαν οι ίδιοι, όπου έγραψαν με μεγάλα γράμματα ΖΩΝΗ, ΚΡΑΝΟΣ, ΟΧΙ ΚΙΝΗΤΟ. Την τελευταία ημέρα έφεραν και ντουντούκα και ζητούσαν από τους οδηγούς, συνοδηγούς και παιδιά στο πίσω κάθισμα να φορούν ζώνη, από τους οδηγούς μηχανής και τους συνεπιβάτες τους να φορούν κράνος και σε όλους να μη μιλούν στο κινητό κατά την οδήγηση.