Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Ημέρα ασφαλούς διαδικτύου - 9 Φεβρουαρίου 2016

                                                                                  γράφει η Ε. Κοκκίνου

Στα πλαίσια της ημέρας του Ασφαλούς Διαδικτύου, στις 9 Φεβρουαρίου 2016, στα τμήματα του σχολείου μας έγινε προβολή μιας ταινίας που αφορά τον κυβερνοεκφοβισμό (cyberbulling) μέσω του διαδικτύου και στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση για το τι μπορεί να κάνει ένας μαθητής όταν δεχθεί παρενόχληση ή εκβιασμό μέσα από συζητήσεις, σχόλια, βίντεο, αναρτήσεις.



Τι μπορείς να κάνεις αν κάποιος σε παρενοχλεί στα social media με προσβλητικά ή δυσφημιστικά ή συκοφαντικά μηνύματα ή αναρτήσεις :
1.  Αν θέλεις να αφαιρεθεί εντελώς η δημοσίευση, μπορείς να το ζητήσεις από το άτομο που τη δημοσίευσε ή το διαχειριστή του μέσου. Ίσως να μην έχουν αντιληφθεί ότι η συγκεκριμένη ανάρτηση έχει ενοχλήσει κάποια άτομα.


2.  Αν θέλεις να δώσεις μεγαλύτερη έκταση στο θέμα (ιδίως στο Facebook), μπορείς να τον αφαιρέσεις από τους φίλους ή να τον μπλοκάρεις.
3.  Αν σου έχουν προσθέσει μια ετικέτα (tag) σε μια φωτογραφία που δεν σου αρέσει μπορείς να την αφαιρέσεις.
4.  Αν η δημοσίευση είναι προσβλητική, αναφέρετέ τη. Τα περισσότερα Social Media διαγράφουν περιεχόμενο που παραβιάζει τους όρους χρήσης τους.
5.  Τα περισσότερα Social media  παρέχουν στους χρήστες τρόπους να αναφέρουν φωτογραφίες και βίντεο τα οποία πιστεύουν ότι παραβιάζουν τα δικαιώματα απορρήτου τους (αν αφορά ανηλίκους, ή τον κάτοχο του προφίλ). Αν συμβεί αυτό συνήθως υπάρχουν φόρμες που μπορείς να τις συμπληρώσεις και να τις στείλεις.
6.  Αν δείς ότι υπάρχουν απειλές για σένα και τη σωματική σου ακεραιότητα πρέπει με Print Screen να αποτυπώσεις το περιεχόμενο των απειλών ή των συνομιλιών και να απευθυνθείς σε οργανισμούς για την προστασία των παιδιών και των εφήβων ή στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα.
7.  Τα περισσότερα Social Media έχουν δηλώσει ότι συνεργάζονται με τις αστυνομικές αρχές όπου ενδείκνυται και στο βαθμό που απαιτείται από τη νομοθεσία, προκειμένου να προστατεύσουν τους χρήστες τους. Αυτό σημαίνει ότι δίνουν πληροφορίες στους αξιωματικούς των αστυνομικών αρχών, προκειμένου να ανταποκρίνονται σε επείγοντα περιστατικά (π.χ. άμεσος κίνδυνος σωματικής βλάβης, πρόληψη αυτοκτονίας και αναζήτηση αγνοουμένων παιδιών κ.α.). Επίσης, μπορεί να δώσουν πληροφορίες στις αστυνομικές αρχές προκειμένου να προλάβουν ή να ανταποκριθούν σε απάτες ή άλλες παράνομες δραστηριότητες, καθώς και όταν παραβιάζονται οι Όροι χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Για τη Γραμμή Βοηθείας προς παιδιά, εφήβους και τις οικογένειές τους, μπορείς να στείλεις e-mail στο help@saferinternet.gr ή να τηλεφωνήσεις στο 800 11 800 15 (χωρίς χρέωση), εργάσιμες ημέρες και ώρες 09.00 - 15.00.

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Τηλεφωνικοί αριθμοί: 210-6476464 και 210-6476461
E - mail: ccu@cybercrimeunit.gov.gr και  11012@hellenicpolice.gr11012@hellenicpolice.gr11012@hellenicpolice.gr11012@hellenicpolice.gr

_______________________________________________________________

Τι είναι τα προσωπικά δεδομένα

Προσωπικά δεδομένα είναι όλες οι πληροφορίες που αναφέρονται σε ένα άτομο και μπορούν άμεσα ή έμμεσα να οδηγήσουν στην αναγνώρισή του. Για παράδειγμα, το όνομά μας, η διεύθυνσή μας, ο αριθμός του κινητού τηλεφώνου μας, το σχολείο στο οποίο πηγαίνουμε, τα μέρη όπου έχουμε ταξιδέψει, οι προτιμήσεις μας, το προφίλ μας στο Facebook, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ο κωδικός πρόσβασης, οι φωτογραφίες μας ή βίντεο με τους φίλους μας …..
Κάποιες φορές τα προσωπικά δεδομένα αφορούν ιδιαίτερα ευαίσθητα στοιχεία της ιδιωτικής μας ζωής, όπως το θρήσκευμα, οι πολιτικές πεποιθήσεις, πληροφορίες για την υγεία ενός ατόμου.
Στα τελευταία χρόνια, με τη διαρκή εξέλιξη του Διαδικτύου η επεξεργασία των προσωπικών μας δεδομένων στο Διαδίκτυο είναι πλέον συνεχής (πολλές φορές χωρίς να το γνωρίζουμε) και αναπόφευκτη.

Τι ισχύει για την προστασία των προσωπικών δεδομένων


Στην Ελλάδα, όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχει ειδική νομοθεσία που προστατεύει τα άτομα από την ανεξέλεγκτη χρήση των προσωπικών τους δεδομένων. Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα είναι ο αρμόδιος φορέας για την εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας στην Ελλάδα (νόμοι 2472/1997 και 3471/2006).
Ένας βασικός κανόνας που θέτουν οι παραπάνω νόμοι είναι ο εξής: για να χρησιμοποιήσει κάποιος τα προσωπικά μας δεδομένα για έναν συγκεκριμένο σκοπό πρέπει να έχει εξασφαλίσει τη συγκατάθεσή μας. Υπάρχουν ορισμένες  εξαιρέσεις που ορίζονται ρητά στους νόμους για την προστασία των προσωπικών δεδομένων (π.χ. ποινικά αδικήματα).
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σχετικά πρόσφατα, οι νόμοι για την προστασία των δεδομένων συμπληρώθηκε από άλλες νομοθετικές πράξεις, όπως η οδηγία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.

Τι συμβαίνει στο Facebook με τα προσωπικά δεδομένα;
Στο Facebook αναφέρεται ότι το περιεχόμενο που δημοσιεύετε σας ανήκει, ταυτόχρονα, όμως του δίνετε την διαρκή άδεια χρήσης του περιεχομένου αυτού. Με άλλα λόγια, «ποστάροντας» οποιοδήποτε περιεχόμενο, δίνετε στο Facebook την άδεια να το χρησιμοποιήσει με όποιον τρόπο θέλει.
Αναλυτικά μέσα στους όρους αναγράφεται το εξής: «Με την δημοσίευση περιεχόμενου που διέπεται από νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας όπως οι φωτογραφίες και τα βίντεο, οι χρήστες χορηγούν αυτόματα και επιτρέπουν στo Facebook, μια αμετάκλητη, διαρκή, μη αποκλειστέα, μεταβιβάσιμη, πλήρως πληρωμένη, παγκόσμια άδεια (με το δικαίωμα sublicense) να χρησιμοποιήσει, αντιγράψει, αποδώσει δημόσια, (γενικά ή εν μέρει) και να διανείμει το περιεχόμενο χρηστών για οποιοδήποτε σκοπό σχετικά με τον ιστοχώρο ή την προώθησή του».

 Οπότε το Facebook  χρησιμοποιεί τα στοιχεία σας για να :
·       Μετρήσει την αποτελεσματικότητα των διαφημίσεων που εμφανίζονται σε εσάς και στους άλλους.
·       Ενημερώνει εσάς και τους φίλους σας όταν συμβαίνει κάτι στην περιοχή σας
·       για να στείλει προτάσεις σε εσάς και σε άλλους χρήστες του Facebook για να σας προσθέσει στους φίλους του ή να σας προσθέσει με ετικέτα όταν ανεβάζει μια φωτογραφία στην οποία εμφανίζεστε.

Το Facebook αναφέρει πως δεν κοινοποιεί τις πληροφορίες σας σε άλλους, εκτός από τις εξής περιπτώσεις:
·           εάν έχετε δώσει την άδειά σας,
·          
εάν έχετε ειδοποιηθεί σχετικά (π.χ. έχετε ενημερωθεί από την πολιτική απορρήτου),

Το Facebook  μπορεί να εγγυηθεί ότι τα στοιχεία σας είναι ασφαλή;
Είναι σημαντικό να επισημάνουμε πως το Facebook δεν δεσμεύεται σχετικά με τις υπηρεσίες που παρέχει.
Δε δεσμεύεται για το περιεχόμενο, για τις λειτουργίες των υπηρεσιών, την αξιοπιστία τους, τη διαθεσιμότητά τους ή τη δυνατότητα να ικανοποιήσουν τις ανάγκες σας. Προσπαθεί να διατηρεί τον ιστοχώρο «καθαρό» από κακόβουλο λογισμικό, αλλά αναφέρει πως δε φέρει καμία ευθύνη για τυχόν ιούς που μπορεί να μεταδοθούν από τις υπηρεσίες του στους χρήστες, οι οποίοι κάνουν χρήση του ιστοχώρου με δική τους ευθύνη.
Επίσης, αναφέρεται ότι κανείς από τους διευθυντές, στελέχη και υπαλλήλους δεν μπορεί να κατηγορηθεί για οποιαδήποτε βλάβη δημιουργηθεί στον χρήστη από ανακριβές περιεχόμενο ή για πράξεις, πληροφορίες ή δεδομένα που διανέμονται από τρίτους

Τυχόν διαφωνίες για τους όρους χρήσης ή τις υπηρεσίες του εκδικάζονται αποκλειστικά στα δικαστήρια της Santa Clara, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και διέπονται από τη νομοθεσία της Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών.